Väljasõit Ruila kooli

Maardu Põhikool teeb Ruila Põhikooliga koostööd juba mitu aastat. Meie ühine eesmärk on teha lapsed omavahel sõbraks, panna nad sukelduma keelekeskkonda, et aidata neil omandada nii eesti kui ka vene keel, et seda igapäevases suhtluses kasutada.

Meie üleüldiseks rõõmuks kutsuti meid sel õppeaastal taas külla. Otsustati, et läheb üks 5. klassidest, milles õpivad Ukraina lapsed.

Ilm osutus sügiseselt imeliseks ja see on oluline, sest Ruila kool asub maalilises kohas. Meid võeti vastu väga südamlikult: kallistasime ja tervitasime üksteist kahes keeles. Kuigi alguses olid lapsed häbelikud, ununes kogu ebakindlus kiiresti tänu meile osaks saanud soojale vastuvõtule.

Algul kutsusid eesti lapsed meid kooli staadionile hommikujooksule – sellest hetkest algas tõeline tutvus ja suhtlemine. Seejärel tehti meile ringkäik lähiümbruses, näidati hobuseid ja räägiti, kuidas kooli õpilased ratsaspordiga tegelevad.

Vähem huvitav ei olnud suhtlus kodunduse toas, kuhu meid kutsuti ühisele õhtusöögile. Lapsed valmistasid õpetajate juhendamisel taigna ja asusid küpsetama pannkooke. Suhtlemine toimus kahes keeles: kõik mõistsid üksteist ja aitasid üksteist. Ühed küpsetasid pannkooke, teised tegid võileibu, keegi kattis laua. Kui kõik oli valmis, toimus ühise laua taga unustamatu kostitamine.

Pärast lõunasööki kooli aulas kutsuti meid osalema lõbusates eesti rahvamängudes, mis on lahutamatu osa eesti rahva kultuurist ja elust. Need vanaaegsed meelelahutused muutsid meie reisi pidulikuks ja lisasid sellesse palju rõõmu. Ütlematagi selge, et sõit Ruila kooli jättis vaid kõige meeldivamad muljed.