Teater Veer & špaga tähistas oma 25. juubelit teatrifestivaliga

Mälestusfoto teatri esimesest etendusest (12.10.1997)

Novembri alguses toimus Maardu Rahvamajas XV rahvusvaheline teatrifestival „Minu teater – minu kapriis“, mis sai 2009. aastal alguse Maardu linnast. Festivalil osalesid teatrikollektiivid Tallinnast, Narvast, Kohtla-Järvelt, Alitusest (Leedu). Nad esitasid oma näidendeid, mis on loodud erinevates žanrites: klassika, romantika, eepos, fantasmagooria ja muusikal.

Festivali raames tähistas selle korraldaja, teater-stuudio „Veer & Špaga“ oma 25. aastapäeva, tuues oma lavastused publiku ette.

Teatri loomise ajalugu

12. oktoobril 1997. aastal toimus Maardu klubi laval noorte ja julgete mõttekaaslaste meeskonna loodud kõige esimese etenduse „Unenäod armastusest” esietendus. Teatri esimesed lavastajad olid Jessenia Antropova ja Olga Parol. Sel ajal polnud teatril veel oma nime ja seda nimetati lihtsalt Maardu harrastusteatriks.

Kaunis nimi „Veer & Špaga“ sündis pärast ühte etendust nimega „Pariis, Pariis …“. Näidend oli kirjutatud algaja teatri kahe lavastaja ja lavastusega seotud noorte ühise tööna. Süžee põhines kolme Gascogne’i provintsist Pariisi sõitnud tüdruku seiklustel. Näidendi kallal töötamise käigus sündis teatri nimi – „Veer & Špaga“.

Tänu huvitavale stsenaariumile ja näitlejate suurepärasele mängule oli etendus „Pariis, Pariis …“ publiku seas väga populaarne. Selle etendusega võideti maakonna teatrifestival, sellega kasvas üles mitu põlvkonda noori näitlejaid.

Teatri aastatepikkuse tegevusaja jooksul on erilise panuse andnud teatri elupõline kostüümikunstnik Antonina Kuznetsova, kes tegeleb lavakujunduse ja kostüümide loomisega ning on teatri tõeline kaitseingel.

Loomulikult on teatri „Veer & Špaga“ peamiseks innustajaks selle looja ja lavastaja Jessenia Antropova, kellel õnnestus lapsepõlvekirest üles ehitada oma elutöö. Erinevates žanrites katsetades lõi Jessenia teatri, milles muusika, plastiline kunst, tants, draama ja sõna on orgaaniliselt ühendatud. „Veer & Špaga“ on teater, kus näitlejatele meeldib mängida ning publik ootab põnevusega uusi lavastusi.

Õnnitleme teatrit „Veer & Špaga“ loomingulise tegevuse 25. aastapäeva puhul ning soovime loomingulist inspiratsiooni, edukaid lavastusi ja tänuliku publiku aplausi!