Elukutse õpetaja: olla või mitte olla

1975. aasta kevadel ilmus ühes pealinna ajalehes intervjuu Tallinna 53. Keskkooli lõpetajatega, milles igavesele küsimusele „Kelleks saada?“ vastas 17-aastane tüdruk: „Õpetajaks.“ Seejärel lisas ta: „See on nii oluline – olla koolis inimene.“ See tüdruk olin mina. Sellest ajast alates on minu elu olnud seotud kooliga.

Vaadates tagasi selles raskes, kuid rõõmu- ja inspiratsioonirohkes ametis töötatud aastatele, tahan anda lühikese ülevaate, mis on abiks noortele, kellel seisab ees elukutsevalik.

Väärib märkimist, et artikli koostamisel ei tuginenud ma mitte ainult omaenda aastatepikkusele kogemusele, vaid ka kolleegide arvamusele, kellel palusin välja tuua peamised plussid ja miinused õpetaja töös. Vestlesin nii noorte kui ka kogenud õpetajatega. Rääkisin isegi oma emaga, kes töötas koolis 55 aastat. Üllataval kombel langesid kolleegide arvamused elukutse kohta kokku.

Alustame plussidest:

• Lõputu adrenaliinivoog! Õpilased laevad energiaga. Püüad kinni uusi ideid, mõtteid, meenutad ennast kooliaastatel. Sukeldud õppimisõhkkonda, ammutad inspiratsiooni tööst ja tulemustest, tunned lõputut naudingut lastega töötamisest ning saad nendega suhtlemisest positiivseid emotsioone. Rõõmustad õpilaste edusammude üle.

• Koolis töötamine tähendab elavat suhtlemist erinevate inimestega, tutvumist nende hobide ja ellusuhtumisega.

• Töö koolis – see tähendab tegevusvabadust. Õpetaja on oma tunni peremees, seega jagab ta oma kogemusi ja edastab teadmisi oma äranägemise järgi. Sealjuures ei ole õpetaja fakte esitav „rääkiv pea”. Ta on inimene, kes ütleb lastele, kuidas õiget teavet leida, seda analüüsida ja kasutada. Õpetaja ülesanne on lapsi motiveerida, et nad mitte ei läheks tundi, vaid jookseksid sinna, teades, et seal on huvitav, et nad on oodatud ja neist tuntakse rõõmu.

• Stabiilsus – see on veel üks pluss meie töös.

• Kolleegid märkisid, et töös noortega on õpetaja eeskujuks ja mentoriks. See on väga oluline, ükskõik kui pateetiliselt see ka ei kõlaks. Tänu lastele püsite „laineharjal“. Õpetaja peab ajaga kaasas käima, ta peab teadma, mis on Youtube’is populaarne, miks “Vitja peab välja minema”, millist filmi või etendust soovitada, ta peab mõistma noorte sõnavara ja teadma staar-tiktokerite ja sportlaste nimesid. Nagu näete, on pidev enda arendamine hädavajalik: see tähendab nii kursuseid kui ka kaasaegsete tehnoloogiate omandamist, raamatuid ja palju muud huvitavat ja üllatavat.

• Eriala suur pluss on pikad suvepuhkused. Suvel on mõnus puhata ja jõudu koguda.

• Eelis on uudsuse mõju, sest töö koolis ei saa olla igav: uued lapsed, uued küsimused, uus pilk olukordadele.

• Iga õpetaja teab, et halbu lapsi pole olemas. Peate mõistma, et mitte kõik õpilased ei armasta teie ainet ja teie tund ei ole alati kõige olulisem. Lapsi on sageli vaja kuulata ja ära kuulata, anda konkreetsetele küsimustele konkreetsed vastused, aidata ja toetada pingelistes olukordades (isegi kui see tähendab tunni kulutamist mitte aine, vaid lahke ja ausa vestluse peale). Ükskõiksed inimesed ei jää kooli pidama. Õpilased lükkavad sellised õpetajad tagasi.

• Uskuge mind, igal õpetajal on hea meel näha oma töö tulemusi, ta on rõõmus oma õpilaste edu üle. Tore on näha lapsi, kes on suureks kasvanud ja leidnud oma koha elus.

Aga kuidas on miinustega? Kahjuks on ka neid. Ja päris olulisi. Rääkigem nendest.

Õpetaja töö – see on:
• tohutu vastutus nii laste kui ka oma tegude eest;
• tõsine koormus, nii füüsiline (jah-jah!), kui ka psühholoogiline;
• stress ja pinge;
• keerulised suhted vanematega, kes ei usalda alati ja mõnikord sekkuvad õpetaja töösse, kuid on oluline
meeles pidada, et kolmnurk „õpilane – õpetaja – vanem“ on kvaliteetse hariduse alus;
• töö 24×7, isikliku ruumi puudumine;
• töötasu, mis ei kompenseeri tööle kulunud aega.

Kallid lõpetajad, ma loodan, et need objektiivsed järeldused ei ehmatanud kedagi. Kui teie süda ütleb teile, et te armastate lapsi ja olete valmis igapäevasteks avastusteks ja inspiratsiooniks, selleks, et kunagi pole igav, siis peate kindlasti valmistuma õpetaja elukutseks. Las teie valikust saab kutsumus. Edu teile!

P.S. Tänan kolleege vastutulelikkuse ja abi eest selle materjali koostamisel.

Kallid kolleegid! Õnnitlen teid möödunud õpetajate päeva puhul! Olgu teie töö alati hinnatud ning pingutused ja lootused õigustagu end. Olgu headuse ja õnne maagiline maailm teie elus alati olemas!