Moeteater Natali – 25!

Naiselt ärge küsige vanust –

ta tahab kaua olla noor.

Tema hinges on ainult üks pilt –

see lahtiste juustega tüdruk.

Antonina Jarošenko

Mood on eriline kunstiliik ja oskust kaunilt riietuda peetakse kahtlemata oluliseks iga naissoo esindaja jaoks. Just sedalaadi kunsti on juba 25 aastat õpetanud Natali moeteatri looja ja ideeline inspireerija, konkursside „Miss Maardu“ ja „Ilu päästab maailma“ korraldaja Antonina Jarošenko.

Teatri sünnipäevaks peetakse 10. oktoobrit 1997. aastal, mil Maardu Rahvamaja laval toimus esimene moeetendus, mis sai Maardu linna jaoks novaatorlikuks. Alustava teatri vaatajad mäletasid säravat etendust pikki aastaid ning väga lühikese ajaga võitis Natali moeteater oma publiku – esmalt Maardu linna ning seejärel pealinna ja välismaa linnade elanike südamed.

Moeteater Natali on omalaadne laste ja täiskasvanute teater, kus toimuvad eredad rõivakollektsioonide teatraliseeritud demonstratsioonid kindlatel teemadel. Teatri omapära seisneb teatrietenduse, lavastuse ja stsenograafia koosmõjus, aga ka oskuses esitleda publikule ebastandardseid rõivatrende.

Natali moeteater on oma 25 tegevusaasta jooksul osalenud loomingulistel konkurssidel ja saanud kõrgeid auhindu. Teater on käinud ka väljaspool Eestit – Lätis, Leedus, erinevates Venemaa linnades ja samuti rohkem kui korra Hispaanias, kust tõi kaasa oma kõrgeimad autasud.

Antonina Jarošenko huvi moeteatri vastu ei tekkinud juhuslikult – 25-aastaselt töötas ta ise tekstiilitööstuses modellina ja aastaid hiljem tuli see kogemus kasuks, saades tõukeks moeteatri loomisel. Teatri nimi on seotud Antonina Jarošenko tütre Natalja Liski nimega, kelle järgi teater oma nime sai. Alguses oli Natalja omanimelise teatri õpilane ja seejärel sai temast Antonina Jarošenko peamine, asendamatu abiline. Nüüd juhib Natalja moeteatris modellide rühma ja esitleb avalikkusele oma disainitöid.

Veerand sajandi jooksul on publikule näidatud kümneid andekate autorite osavate kätega loodud kostüüme ja demonstreeritud on palju rõivakollektsioone. Üheks muljetavaldavamaks neist peab Antonina Jarošenko disainer Deniss Mitšurini kollektsiooni, mida esitleti 19. novembril 2022. aastal Maardu Vaba Aja Keskuses toimunud teatri juubelietendusel.

Juubelipidu oli täis üllatusi. Eriliseks kingituseks kogu publikule said Antonina Jarošenko luuletused. Neid liigutavaid luuletusi armastusest, sügisest ja elust üldse luges lavalt nende autor. Lisaks luulele jagas Antonina Jarošenko publikule muljeid oma unustamatutest loomeaastatest. Teatri kauaaegse organisaatori sõnul on 25 aastat tinglik arv, mis mõnele võib tunduda hiigelsuur, teised aga näevad selles vaid loomingulise tee algust.

Õnnitleme Antonina Jarošenkot ja kõiki moeteatri Natali tegevuses osalenuid juubelipäeva ja imelise loomingulise algatuse puhul! Soovime ammendamatut soovi luua kauneid ja harmoonilisi etendusi, mis rõõmustavad publikut ja veenavad iga kord elulise tõe muutumatuses, mille kohaselt ilu päästab maailma!

Fragment moeteatri Natali etendusest (2021)