Kogemustevahetus Euroopa koolide vahel ehk unustamatu reis Prantsusmaale  

Maardu Gümnaasiumi õpilased osalesid nädala jooksul, 16.-22. oktoober, rahvusvahelises Erasmus+ projektis «Becoming a junior facilitator: discovering our and others’ cultural heritage and sports facilities», mis tõlkes tähendab «Nooreks juhendajaks saamine – omaenda ja teiste kutuuripärandi ja sportimisvõimaluste tundmaõppimine».

Projekt korraldati inglise keeles ja see toimus Chartres’i linnas (Prantsusmaa) kolme riigi osavõtul: Prantsusmaa, Itaalia ja Eesti. Meie gümnaasiumist käis projektis osalemas üheksa õpilast, ja nendega olid kaasas inglise keele õpetajad: Roksana Faizova ja Evelin Veiner. Osalejad olid keelekeskkonda täielikult sukeldunud, elasid võõrustavate Prantsuse perede juures ja käisid koos teiste õpilastega kohalikus keskkoolis. Selle nädala jooksul jõudsid meie gümnaasiumi õpilased külastada Prantsusmaa peamisi vaatamisväärsusi ja tutvuda Prantsuse kooli õppekavaga.

Esimene päev oli sissejuhatav: õpilastele tehti ringkäik koolis, räägiti õppeprotsessist ja kooli kodukorrast; projektis osalejad said omavahel tuttavaks ja käisid Picassette’i majas, mis koosneb klaasmosaiigist. Samuti olid meie õpilased kutsutud kooli prantsuse keele keelekümblustundi ning muusika- ja laulutundi.

«Sellel reisil meeldisid mulle kõige rohkem prantslased ja nendega suhtlemine. Reisi ajal sain teada, et tunnid Prantsusmaal kestavad ühe tunni ja seal on üks suur kahetunnine vaheaeg! Õppisin hääldama mõnda prantsuskeelset sõna. Kõige sügavama mulje jättis mulle Prantsusmaa väga ilus arhitektuur.» (Ilja Ustinov)

Teisel päeval külastasid õpilased Pariisi, jalutasid mööda Montmartre’i tänavaid ja osalesid Seine’i kruiisil, kus nähti Pariisi peamisi vaatamisväärsusi: Eiffeli torni, Triumfikaart, Sacré-Coeuri basiilikat ja Notre Dame’i katedraali. Pärast seda kõndisime läbi Pariisi kesklinnas asuva avaliku Tuileries’ aia Louvre’i muuseumi.

«Mulle meeldis reis väga! See nädal oli huvitav, üle kõige meeldis mulle teisipäev – päev, mil olime Pariisis. Mulle meeldivad sellised projektid. Loodan, et neid tuleb veel juurde ja mul on taas võimalus lennata!» (Evelina Ankudinova)

«Kõige rohkem meeldis mulle ekskursioon Eiffeli torni ja vaateplatvormilt avanev vaade Pariisile. Katedraali õhtuse show valgusinstallatsioonid olid väga meeldejäävad. Õppisin mõned prantsuskeelsed sõnad: pardon, bonjour ja bon appetit! Ma ei oodanud, et Pariis on nii ilus. Tahaksin veel sellistes projektides osaleda. Suur tänu reisi ja suurepärase korralduse eest!» (Leon Kornilov)

Kolmapäeval käisid meie gümnaasiumi õpilased klaasikunsti muuseumis, kus said oma käega meisterdada värvilisi maalitud vitraaže. Õpilastele tehti ka ekskursioon Chartres’i katoliku katedraali, mis on gooti arhitektuuri meistriteos ja kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse. Pärast katedraali külastamist läbisid kõik projektis osalejad quest-uurimise koos linnas orienteerumisega.

«Mulle reis meeldis. Kõige rohkem jäi meelde Eiffeli torn, ekskursioon mööda Seine’i jõge ja õhtul väga värvikas Chartres’i katedraal. Kuid mulle ei meeldinud nende kool — see polnud mugav ja oli värvitud külmades värvides. Vitraažide valmistamine oli lõbus tegevus. Pered võtsid meid väga hästi vastu ja saime uusi sõpru. Reis meeldis väga. Soovitan juhust mitte käest lasta.» (Yana Tkatševa)

Järgmisel päeval sõitsid lapsed Versailles’sse — palee- ja pargiansamblisse, kus nad said jalutada suures Versailles’ aias (kogu aia läbimiseks kulus kaks ja pool tundi) ning koos audiogiidiga külastada Versailles’ paleed, mis on kuulus oma arhitektuuri, maalide ja skulptuuride poolest.

«Prantsusmaa-reisil ei näinud ma mitte ainult osa sellest riigist, vaid sain ka palju uusi tutvusi. Eriti meeldisid mulle Prantsusmaa inimesed – nad on sõbralikud ja enamasti seltskondlikud. Perekond, kelle juures ma elasin, oli väga helde ja ma märkasin, kui huvitav ja meeldiv oli neil külalisi võõrustada. Samuti meeldisid mulle tohutult kohad, mida me külastasime: Eiffeli torn, Louvre’i ümbrus, Versailles’ palee ja aiad. Reis oli imeline ja unustamatu. Kindlasti soovitan sarnaseid projekte ka teistele.» (Viktoria Balahhonova)

«Minu reis läks suurepäraselt. Prantslased suhtusid minusse väga hästi. Kõige rohkem meeldis mulle Prantsusmaa arhitektuur ja Versailles’ tavaaed. Kõige meeldejäävam oli vitraažimuuseum.» (Igor Kozljuk)

Projekti viimasel päeval olid õpilased kutsutud kooli erinevatesse tundidesse (inglise ja saksa keel, matemaatika, ajalugu, kunst ja kehaline kasvatus), osaleti spordivõistlustel (käsipall, teatejooksud) ning käidi pidulikul vastuvõtul Chartres’i linnapea juures, kus lastele kingiti mälestuseks illustratiivsed raamatud ja neid pildistati kohaliku ajalehe jaoks. Projekt lõppes piduliku õhtusöögi, tunnistuste üleandmise, kingituste ja diskoga.

«Mulle väga meeldis Prantsusmaal. Kohtusin paljude inimestega, külastasin paljusid väga huvitavaid kohti ja kõige rohkem on mulle meelde jäänud reede õhtu. Nägin, kuidas on Prantsusmaal õppetöö korraldatud ja õppisin palju uusi sõnu. Suurepärane projekt!» (Sofia Raudla)

«Mulle reis väga meeldis! Selle nädala jooksul sain teada palju uut selle kohta, kuidas prantslased elavad ja õpivad. Jalutasime ka mööda väga ilusaid Prantsusmaa tänavaid, nägime Pariisi ja Pariisi vaatamisväärsusi. Üle kõige meeldis mulle reis Pariisi ja uued sõbrad Prantsusmaalt ja Itaaliast. Soovitan kõigil sellises projektis osaleda, sest see on suurepärane võimalus välismaalastega inglise keelt praktiseerida, näha teist riiki ja leida uusi sõpru.» (Adelia Solovjova)

«Mulle see reis väga meeldis. Õppisin paar sõna prantsuse keeles ja mulle meeldis väga perekonnas elada.» (Polina Missuragina)

Versailles palee külastamine

Evelin Veiner

Maardu Gümnaasiumi inglise keele õpetaja