Ekskursioon kaevandusmuuseumisse

4. novembril külastasid Maardu Põhikooli 6. A klassi õpilased KIK-i (Keskkonnainvesteeringute Keskus) projekti raames Ida-Virumaal Kohtla-Järve linnas asuvat kaevandusmuuseumi. Ekskursioon oli planeeritud juba kevadel, sest loodusloo tundides õpivad VI klassi õpilased tundma Eesti maavarasid, lisaks on vaja tutvuda põhilise ja väga olulise maavara – põlevkivi – kaevandamise protsessiga Eestis.

Kui palju muljeid ja unustamatuid emotsioone sai osaks nii õpilastele kui ka neid saatvatele vanematele ja õpetajatele! Kõigepealt panime kõik kiivrid pähe ja laskusime maa alla. Seejärel sõitsime nagu päris kaevurid vagunitega. Tuleb märkida, et ekskursiooni viisid läbi mitte ainult giidid, vaid endised kaevanduse töötajad, nii et lastele räägiti üksikasjalikult, kuidas põlevkivi ladestub, miks kaevandamise tulemusena tekib nii palju kasutuid kivimeid ja tehismägesid, mis nendest kivimitest koosnevad, nimetatakse aherainemägedeks. Saime teada, et kaevanduse tugitalad olid algselt männist ja neid vahetati iga kolme aasta tagant, kuid nüüd on need kõik metallist. Samuti nägime kaevanduse laes rippumas lubjakivist stalaktiite. Tõsi, lapsed pidasid neid esmalt jääpurikateks. Kuid kõige eredamaid emotsioone tekitasid aga töötavad masinad ja seadmed, mis meie jaoks sisse lülitati, et näidata, kuidas need töötavad.

Kui enamikus muuseumides ei tohi eksponaate puutuda, siis kaevanduses-muuseumis sai kõike käega katsuda ja isegi põlevkivitüki mälestuseks kaasa võtta. Laste sõnul oli see üks parimaid ja huvitavamaid ekskursioone. Ja tagasiteel uurisime bussi akendest hoolega tehismägesid – aherainemägesid, mida Harjumaal ei näe.

Ekskursioonil saadud teadmised tulevad kindlasti kasuks – kui tuleb aeg põlevkivi kohta õpikust lugeda, meenub kindlasti kõik, mis kaevanduses näha õnnestus.

Olga Rodionova

Geograafia ja loodusloo õpetaja