Keeleõpe lõbusate eesti rahvatraditsioonide kaudu

„Korpidel“ liumäest alla laskmine

Vastlapäev on iidne eesti kevadet kuulutav tähtpäev, mida täiskasvanud ja lapsed on armastanud sajandeid. Ja selleks on põhjus: sel päeval oli kombeks liumäest alla sõita, lõbutseda ja tantsida kogu öö. Tähtsaks vastlapäeva traditsiooniks on kelgusõit. Vanasti, kui enamik eestlasi maatööd tegi, usuti, et mida kaugemale libiseb kelk või linane kott, mida paljud kelgu asemel kasutasid, seda paremini kasvab lina järgmisel suvel. Sellest ja paljust muust kuulsid meie lapsed tundides oma õpetajatelt juba ammu enne vastlapäeva.

13. veebruaril peeti Valgehobusemäe spordikeskuse territooriumil Maardu Põhikooli 2. klassi õpilaste vastlapäeva. See on imeline ja täiesti maaliline koht, mille territooriumil on väljakud, mis on mõeldud talispordiks ja talviseks meelelahutuseks. Paremat kohta selleks, et liumägedel lustida, värskes õhus traditsioonilist rahvusköögi toitu proovida ja spordikeskuse töötajatega eesti keeles suhelda ei oska mõeldagi. Lapsed püüdsid keskuse instruktoritega suheldes võimalikult palju eesti keelt kasutada. Sellele aitasid kaasa lõbusad meelelahutused, pingevaba õhkkond ja keskuse töötajate suur huvi laste vastu.

Algul leidsid mõned lapsed, et liumäed on liiga järsud. Nagu ütleb eesti vanasõna „Hirmul on suured silmad”, aga meie instruktor sisendas sellist enesekindlust ja oli suhtlemiseks nii avatud, et kõik hirmud hajusid hetkega ning asendusid rõõmsa kakskeelse jutuvadina ja hõisetega.

Täname Maardu Põhikooli eesti keele õpetajate meeskonda koostöö eest kooli õppeprojekti „Vastlapäev” raames.

Viktoria Golubeva ja Galina Bolšakova

Maardu Põhikooli 2. klasside juhatajad