Kuidas veeta suve kasulikult ehk millist tegevust lapsele suvevaheajal pakkuda?

Kooliaasta on peaaegu läbi ja suvi läheneb kiiresti. Lapsevanematel tekib küsimus – millist tegevust lastele pikal koolivaheajal leida ja kuidas lapse suve mitmekesistada.

Nõuanded vanematele

Loomulikult ei pea suvevaheaja esimestel nädalatel last liigselt koormama, sest ta on kooliaastal juba niigi pingutanud. Laske oma pojal või tütrel puhata, tahtmist mööda arvutimänge mängida ja magada.

Suvevaheaeg kestab kolm kuud ja selle aja jooksul jõuab palju ära teha. Mõned vanemad usuvad, et suvel ei tohi õpinguid unarusse jätta, nad võtavad raamatukogust raamatuid ja õpikuid ülesannetega, takistades lapsel täisväärtuslikult puhata. Teised vastupidi on kindlad, et suvel peaksid lapsed ainult sõpradega väljas käima ilma millelegi mõtlemata, seetõttu lubavad lastel tegeleda oma lemmiktegevustega, jättes õpingud täiesti kõrvale.

Milline lähenemine on kõige õigem? Püüdke hoida kuldset keskteed, kombineerides suvepuhkust ja uusi kogemusi õpingutega.

Mina isiklikult ei poolda suvevaheajal õpikust ülesannete tegemist, kuid pean vajalikuks ja lausa kohustuslikuks lugeda ilukirjandust, olgu kasvõi 20 minutit päevas.

Koostage nimekiri asjadest, millele suvel aega pühendada. Kui aitate oma lapsel vähemalt osadega neist tegeleda, pole vaja kahelda, et ta veedab suve kasulikult, naastes kooli nii puhanuna kui ka uueks õppeaastaks ettevalmistatuna.

Uute oskuste omandamine

Kooliaasta jooksul ei jää lastel sageli aega millegi uuega tegelemiseks, sest ringid ja sektsioonid nõuavad palju aega. Pärast kooli tuleb laps koju väsinuna, tal on vaja kodutöid teha, mistõttu pole imestada, et paljud lapsed ei taha rohkem enam millegagi tegeleda. Kui aga leiate suvel oma lapsele sobiva spordiklubi või huviringi, võite kindel olla, et pärast kooliaasta algust ei loobu ta oma lemmiktegevusest. Vastupidi, tal tekib soov kõike jõuda.

Kuhu võiks lapse suvevaheajal registreerida?

  • Spordisektsioonid. Suvi – see on aeg panna end proovile uuel spordialal. Maardu linnavalitsuse kodulehelt (maardu.ee) leiate rubriigi „Sport ja vaba aeg“, seal on infot spordisektsioonide kohta ja treenerite kontaktandmed. Kui teie laps pole kooliaasta jooksul spordiga tegelenud, siis ta võiks seda suvel proovida.
  • Võõrkeelekursused. Laps mitte ainult ei täienda oma teadmisi, vaid saab ka palju muljeid uute inimestega tutvumisest.
  • Bassein. Suvi on parim aeg õppida ujuma. Kui terve perega pole võimalik mere äärde minna, siis registreerige laps basseinis käima. Ujumine on suurepärane spordiala, mis mõjub positiivselt tervisele ja tugevdab seljalihaseid. Aga need, kes juba hästi ujuvad, võivad vanematega aega veeta Maardu järvel.
  • Kokanduskursused. Kui laps armastab süüa teha, valmistavad tema kulinaarsed anded rõõmu kogu perele. Miks mitte rõõmustada ema õhtusöögiga, mille on valmistanud poeg või tütar?
  • Joonistusring ja pillimängu õppimine. Suvi on aeg, mil saab õppida näiteks kitarri mängima YouTube’i või Pinteresti õppetundide abil.

Suvi on aeg lõõgastumiseks ja uuteks kogemusteks

Suvi on iga lapse jaoks, olenemata vanusest, intensiivse kasvu ja küpsemise periood. Kahjuks on paljude vanemate jaoks suvekuud intensiivne tööaeg. Sel juhul püüdke laps linnast välja saata – laagrisse. Ka Maardu koolid lähevad üle suvisele tunniplaanile, pakkudes lastele erinevaid tegevusi, huviringe ja vabaõhumänge. Maardu Põhikooli ja Kallavere Keskkooli kodulehtedelt leiab teateid õpilaste koolilaagritesse registreerimise kohta. Oma suveprogrammi pakub ka Maardu Huvikool. Infot suvelaagri kohta leiate kodulehelt maarduhuvikool.ee. Maardu Noortekeskus kutsub lapsi ja noori vanuses 7-18 eluaastat mängima lõbusaid ja põnevaid laua- ja liikumismänge.

Lisan mõned võimalused ühiseks vaba aja veetmiseks. Koos lapsega võite:

  • rattaga sõita;
  • minna ekskursioonile Tallinnasse ja teistesse Eesti linnadesse;
  • külastada lastemuuseumi Miiamilla Kadrioru pargis, Tallinna Linnamuuseumi, nukumuuseumi NUKU ja teisi, mis pakuvad üritusi igale maitsele ja vanusele;
  • korraldada pikniku;
  • koostada nimekirja filmidest ja vaadata neid kogu perega;
  • mängida lauamänge.

Kuidas kasulikult aega veeta, kui laps ei lahku arvuti tagant?

Tänapäeva teismelised on valmis tunde veetma internetis. Lapsed ei soovi mingil tingimusel olla oma telefonist eemal. Suvevaheajal võib teismeline:

  • vaadata YouTube’is hariduskanaleid;
  • luua oma YouTube’i kanali. Videoblogi pidamine võtab palju aega, mida õppeaasta jooksul ei olnud piisavalalt. Lubage lapsel proovida;
  • otsida veebikursusi. Näiteks programmeerimiskursuste järele on suur nõudlus.

Mida teha kui harrastusi pole?

Seda ei juhtu, et lapsele midagi ei meeldiks. Aga kui tema hobi või harrastus võtab vähe aega ja laps on suurema osa päevast vaba, aidake tal suveks tööd leida. Olenevalt vanusest võib laps näiteks aidata tuttavaid või naabreid, käies regulaarselt koeraga jalutamas või hoolitsedes loomade eest ajal, mil omanikud on puhkusel. Gümnaasiumiõpilased võivad suvel leida tööd kohvikus või poes.

Vaadake ühiselt kuulutused läbi ja tutvuge tingimustega, mida tööandja pakub. Võib-olla mõistab laps tänu suvisele osalise tööajaga töötamisele varsti paremini teenitud raha väärtust.

Maardus on aastaid tegutsenud töömalev, kus koolinoored saavad alates 13. eluaastast tegeleda mitte ainult linna heakorrastamisega, vaid osaleda ka üritustel. Registreerimine malevasse on juba lõppenud, kuid need, kes plaanivad järgmisel suvel malevasse minna, peavad järgmise aasta kevadel varakult registreeruma.

Ärge unustage, et pärast tihedat suveprogrammi on koolielu argipäeva naasmine lapse organismile stressirohke. Seetõttu püüdke last paar nädalat enne kooliaasta algust töörežiimiks ette valmistada.

Kallid vanemad, soovin teile ja teie lastele rõõmsat ja sooja suve!

Natalja Mironova

Pedagoog