21 aastat osalemist riiklikus integratsiooniprojektis MINU RIIK

Kus peab istungeid Eesti parlament? Kus asub Eesti Vabariigi presidendi residents? Millises hoones valitsus töötab? Need on küsimused, millele projekt MINU RIIK on juba pikki aastaid vastuseid andnud. Üleriigiline lõimumisprojekt MINU RIIK on mõeldud Eesti vene koolide lõpuklassidele. Maardu Põhikool on juba aastaid aktiivselt osalenud selle huvitava projekti kõikides ettevõtmistes.

18. ja 19. oktoobril külastasid meie kooli 9. klasside õpilased projekti MINU RIIK raames Euroopa Elamuskeskust, Riigikogu, Eesti Panka ja Stenbocki maja, kus peab istungeid Eesti valitsus.

Tallinnas Rävala puiesteel asuvas Euroopa Majas avati hiljuti Euroopa Elamuskeskus. Selles keskuses saab vaadata interaktiivset näitust Euroopa Liidu inimestest, riikidest, institutsioonidest ja tegevusvaldkondadest. Siin saab 360-kraadises kinos vaadata filmi Euroopa Liidu kujunemisest ja Euroopa demokraatia toimimisest. Ja lisaks saab lahendada põnevaid ülesandeid kas eesti või inglise keeles interaktiivsete viidete abil. Eriti paeluv on Euroopa kaart. Ja nii vahva on saada sooritatud ülesandele hinne!

Ekskursioonid parlamendihoonesse köidavad alati noorte tähelepanu – kuidas muidu pääseda riigi kõige
tähtsamasse hoonesse? Tänavu oli meil õnn olla poliitiliste sündmuste keskmes – Riigikogu istungil arutasid parlamendisaadikud aktiivselt aktuaalseid küsimusi. Õpilased nägid, kuidas istungiteruumis arutelud ja hääletamine toimuvad ning loomulikult kohtusid traditsiooni kohaselt ka saadikuga.

Meil õnnestus ka Riigikogu sööklas lõunatada. Muide, toit on seal suurepärane.

Paljud teavad ja on näinud Stenbocki maja – kaunist rõdu ja sammastega hoonet Toompea põhjaküljel. See maja on Eesti Vabariigi valitsuse asukoht. Just siin võib kohata peaministrit ja ka kõiki teisi ministreid, kuid meie kooli õpilased otsustasid mõneks minutiks nende kohad sisse võtta, kujutledes end valitsuskabineti istungile.

Projekt MINU RIIK aitab elada sisse riigi poliitilisse ellu, tunda end olulisena ja tema ajaloos rolli omavana, näha oma silmaga inimesi, kes meie saatuse üle otsustavad. Ja muidugi saada teada palju uusi asju. Projektis MINU RIIK osalemise aastate jooksul on meie õpilased käinud ka Eesti Panga muuseumis, Lennusadamas, Eesti Vabariigi Presidendi Kantseleis Kadriorus ja Eesti Ajaloomuuseumis.

Projektiga MINU RIIK me sel aastal veel hüvasti ei jäta, sest lapsed osalevad esseevõistlusel, mida korraldatakse kodanikupäeva puhul koostöös Tartu Oskar Lutsu nimelise linnaraamatukoguga. Essee teema on väga ebatavaline: „Minu raamatukogu linnas, taskus, südames…“