Kuidas tulla toime eksamieelse stressiga?

Lõpueksamid on tõsine proovikivi. Peaaegu alati tähendab see stressi, millega tuleb tegeleda. Ühed värisevad hirmust ja häälestuvad halvimale tulemusele, teised suudavad jääda rahulikuks ja isegi püüavad oma „õnnetusekaaslasi julgustada.

Eksamieelse stressi vastu mingit võluvahendit pole, kuid on olemas viise, kuidas sellest kergemini üle saada.

Looda parimat, valmistu ainult parimaks

Ära programmeeri end selliste mõtetega nagu „milline õudus see on, kui ma läbi kukun“ või „vanemad on pettunud“. Need fraasid tuleb unustada nagu halb unenägu ja mõelda positiivselt. Kõik algab meie sisemisest seadistusest. Kui mõtled, et saad sellega hakkama, siis nii ka läheb. Ära unusta ennast kiita isegi väikeste õnnestumiste eest ja eksami eelõhtul ära koorma oma aju üleliigse teabega, vaid anna endale puhkust. Kui sa kõigele vaatamata siiski mõistad, et kogu teave on peast välja lennanud, istu rahulikult laua taha ja korda.

Tee proovieksameid

Vajalike kogemuste saamiseks pakub kool võimalust harjutada ja sooritada proovieksam. Kui sa mõistad, et sa pole veel ettevalmistamist lõpetanud, ei ole kõike selgeks saanud, ja on veel aega olukorra parandamiseks, siis pane end proovile ja tee proovieksam.

Puhka

Kas sul pole aega sõpradega kohtuda? Tuubid 24 tundi ööpäevas? Ei käi rohkem väljas kui ainult „kooli – koolist koju“? Kas sa õpid õhtuti? Asi on halb ja vajab kiiret parandamist.

Meie närvisüsteem ei ole igiliikur. Organism vajab puhkust. Muide, kas mäletad, et puhkamine – see on tegevuste vaheldumine? Lülitu ümber, minnes jõusaali, ujuma, tantsima. See aitab sul energiat koguda. Aju vajab hapnikku, keha vajab liikumist. Ja enne eksamit mine varakult magama.

Tervislik toitumine ja täisväärtuslik uni

Püüa stressirohkel eluperioodil mitte juua kofeiini sisaldavaid jooke, loobu kiiretest süsivesikutest (saiakesed, piima- ja valge šokolaad, küpsised, krõpsud ja muud rõõmud – jäta see kõik hilisemaks). Püüa süüa rohkem valke ja asendada kahjulikud maiustused mee ja pähklitega, siis on sinu mälu ja tähelepanuvõime sulle tänulikud!

Eksami eelõhtul ära söö õhtusöögi ajal üle. Söö midagi kerget ja väherasvast, näiteks köögiviljasalatit, aurutatud liha, kerget lisandit.

Ära hoia oma emotsioone tagasi

Sa ei ole robot, eks? Inimestele on omane muretseda. Ära karda tunduda emotsionaalne, vaid räägi oma lähedastele sellest, mis sulle muret teeb.

Pane telefon käest ja pane valmis ID-kaart

Eksami eelõhtul soovi sõpradele häid unenägusid ja edu eksamil, siis pane telefon käest ja pane kindlasti õhtul valmis ID-kaart, et see eksamile kaasa võtta. Mul on alati olnud kahju nendest noortest, kes olid sunnitud enne eksamit koju dokumenti tooma jooksma. Ja kedagi koguni ei lubatud eksamile – milline kahetsusväärne olukord!

tle endale valmis auhind

Eksamiks valmistumine, sellele minemine ja loomulikult selle läbimine – kõik see nõuab suurt pingutust. Soorituse eest premeeri ennast vähemalt mõne pisiasjaga: jalutuskäik sõpradega, mõni uhiuus ese jne. Usu mind, auhind aitab sul ettevalmistusprotsessile teistmoodi vaadata.

Kallid vanemad!

Kui teie lapsed teevad eksameid, pole mõtet paanitseda ega muretseda. Kui laps saab kõrgeima punktisumma – see on suurepärane! Kui aga mitte, siis palun suhtuge tulemusesse väärikalt ja rahulikult, sest see on siiski üksnes eksam. Õnnitlege teda põhikooli või gümnaasiumi lõpetamise puhul ja soovige edu. Teie poega või tütart ootavad ees palju tõsisemad väljakutsed. Armastage lihtsalt oma lapsi, olenemata eksamitulemustest.

Kallid lõpetajad!

Edu teile eksamitel!

Vallutage julgelt see maailm! Unistage! Teil on kõik alles ees!

Natalja Mironova

Pedagoog