Maardus toimus vastlapäev kaks korda

Vastlapäev tähistati Kellamäe pargis

Tänavu veebruaris toimus Maardu linnas kaks vastlapäeva, 21. veebruaril tähistati Kellamäe pargis Eesti rahvakalendri põhist vastlapäeva ja 26. veebruaril leidis aset õigeusu kalendri järgi peetav Maslenitsa.

Traditsiooniliselt lõpetas vastlapäev jõuludega alanud talvise lõbustusaja ning alustas paastuaja, mis kestab lihavõttepühadeni. Olen veendunud, et ka sellel aastal võtsid pidustustest osa kõik need inimesed, kellele meeldivad erinevad tegevused vabas õhus, elav muusika, vastlakuklid ja pannkoogid, sest kõike seda nendel lõbusatel päevadel pakuti.

Rõõmu ja elevust lisas ka paar päeva enne vastlapäeva maha sadanud kohev lumi, mis lubas Kellamäe pargi nõlvadel kelgutada ja võistelda kõige pikema liu eest. Üle linna kostis laste rõkkavat naeru, mida omakorda saatis rahvalik muusika. Mõlemal peol sai näha audentset eesti rahvatantsu, Maardusse tulid külla tantsurühmad “Kiili Kirjud” ja “Leigarid”. Linnaelanikele õpetati selgeks lihtsamad tantsusammud ja hoogsate tantsudega lustiti päeva lõpuni.

Suur heameel oli näha, et mõlemale vastlapeole jagus erinevates vanustes osalejaid, sest vastlapäeval on väga oluline, et igaüks umbsest toast välja tuleks. Selline õue tuleku nõue saadab meie rahvapärimuses alates veebruari algusest pea kõiki tähtpäevi kuni jaanipäevani välja. Just kevadel on oluline, et me tuppa kopitama ei jääks, vaid rohkem viibiksime värske õhu ja päikese käes. Kindlasti tasub seda soovitust jagada ka pärast vastlapäeva, sest see aitab jagu saada kevadväsimusest, loob meeleolu ning hoiab inimesed ühes rütmis päeval tärkava loodusega.

Maardu Kultuuri- ja Infokeskuse poolt täname kõiki pidustustest osavõtnuid ning ootame teid järgmisele Maardu vastlapäevale, mis toimub juba üsna varsti, 13. veebruar 2024 aastal.

Meelis Muhu

Maardu Kultuuri- ja Infokeskuse kunstiline juht

Lõbusad ja eredavärvilised Maslenitsa pidustused