Vastlapäeva tähistamine

Sõit Carl Robert Jakobsoni Talumuuseumi

Vastlapäev kuulutab katoliku kirikukalendris paastu algust ja on ka Eestis üks olulisemaid rahvakalendritähtpäevi.

Seoses vastlapäevaga käis sellel õppeaastal Maardu Gümnaasiumi 3.b klass reisil Kurgjal, Carl Robert Jakobsoni Talumuuseumis, et tutvuda vastlapäeva kommetega. Vastlapäev on rahvakalendris üks populaarsemaid tähtpäevi ning selle peamised traditsioonid püsivad tänapäevani. Õppereis toimus 23. veebruaril “Klassiõpetaja mitmekeelses klassis” projekti raames. Kurgja talumuuseum pakub tutvumiseks 19. sajandi ärkamisaja suurmehe Carl Robert Jakobsoni elu ja tööd tutvustavat väljapanekut ning talu, mille ta oma eluajal rajas. Selle õppereisi käigus tutvusimegi tema pärandiga.

Kohale jõudes ootasid lapsi kaks giidi. Õpilased jagati kahte rühma ja jätkati talumuuseumi poolt pakutud kavaga, mille käigus tutvuti karjakasvatamise ja põllupidamisega. Lapsi ootasid ees armsad jänesed, lambad, talled ning lehmad. Õpilased said teada lina kasvatamisest ja sellest, kuidas sellest riideid tehakse.   

Giid esitas huvitavaid küsimusi. Üks nendest küsimustest oli, kas keegi lastest sooviks siin laudas tööd teha. Meie väikesest rühmast tahtsid juba mitu õpilast sinna tööle jääda. Lapsed said saaniga sõita ja seda põhjusega, nimelt vastlakommete järgi on hea linakasvu taotelmiseks oluline liulaskmine ja kelgu ning saaniga sõitmine. Pärast seda programmi mängiti traditsioonilisi rahvamänge, mille käigus jõudsime isegi kastanimuna abil oma tulevikku ennustada. Õpilased mängisid puust tehtud mänguasjadega ja olid sellesse nii süvenenud, et keegi ei märganud, kui tuli lõuna. Lõunatoiduks pakuti traditsioonilist eesti vastlatoitu: hernesuppi, sealiha kartuliga ja vastlakukleid.

Koduteel tõdesime, et saime palju teada Eesti kultuuriloost ja traditsioonidest. Päev oli huvitav ja pakkus kõikidele osalejatele palju rõõmu.

Evelina Bankirova

Maardu Gümnaasiumi eesti keele kui teise keele õpetaja