KiVa matk

Aeg-ajalt kajastatakse ajakirjanduses ja televisioonis teismeliste kiusamisjuhtumeid, mis on kahjuks paljudele koolidele tuttavad. Nende juhtumite ärahoidmiseks töötasid Turu Ülikooli (Soome) teadlased koolikiusamise ennetamiseks välja programmi KiVa (Kiusamisvaba). Programm on kasutusel enam kui 20 riigis üle maailma, sealhulgas Eestis (alates 2012. aastast).

Oma koolis püüame me tuua teaduspõhisesse KiVa programmi midagi uut. Ja see uus pole lihtsalt lahedad tunnid, vestlused ja mängud, vaid sõbralik ja huvitav matk meie kauni maa uutesse paikadesse, mille käigus me suhtleme ja üksteist toetame.

Sel aastal arutati marsruuti 7.-8. klasside õpilastega ja esitleti seda ka lapsevanematele. Me ei osanud oodata, et sellest soovib osa võtta nii palju õpilasi.

Planeeritud matk toimus marsruudil: Tallinna hipodroom – Merimetsa mets – Kopli laht – Rocca al Mare – parun Glehni park.

Armastus ja halastus saavad alguse armastusest loomade vastu. Hea, et Tallinna hipodroomil on lubatud hobuseid emmata ja silitada – nii palju rõõmu teismeliste silmis pole meie, õpetajad, ammu näinud.

Merimetsa – „mets mere ääres“. Matkal osalenud 51-st osavõtjast teadsid vaid vähesed, et selline mets on olemas. Laste teadmised sellest metsast, lahe rannikul elavatest lindudest ja loomadest täienesid tänu Merimetsa rajal paiknevatele infostendidele ja vaatetornile.

Rocca al Mare (itaalia keeles on Rocca al Mare – „kalju mere ääres“). Veel üks avastus lastele oli vaade Toompeale, Naissaarele ja Tallinna osale ebatavalise nurga alt.

Ja parun Glehni park pole mitte ainult ilus koht jalutamiseks, vaid ka ajaloo õppimiseks. Seal asetseb loss, kasvuhoone, Kalevipoeg, tähetorn, draakon (tegelikult krokodill). Sügisvärvides oli koht, kus meie matk lõppes, eriti särav.

Puhkepeatuses ja matka ajal tuletasime lastele meelde oma ürituse eesmärki – koolikiusamise ja vägivalla ennetamine läbi suhtlemise, üksteisemõistmise, sõpruse ja abistamise. Pärast selliseid väljasõite tekib õpilaste kollektiivis sõbralikum õhkkond, lapsed saavad üksteisega tuttavaks ja nagu meile tundub, siis koolikiusamisele enam ruumi ei jää, sest ME olime KOOS, SÕBRALIKULT ja KÕRVUTI!

Irina Jelissejeva

Maardu Põhikooli ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja