Kauaoodatud koolivaheaeg

Igaüks meist ootab uusaastapühi ja kui need langevad kokku talvevaheajaga, on see kahekordne rõõm. Lõbus aeg, mida saab koos lähedaste ja sõpradega veeta. Kuidas puhata produktiivselt ja kasulikult? Räägime täna sellest.

Kallid lapsevanemad, pidage meeles, et koolivaheaeg peaks olema hästi planeeritud, et rahulik puhkus vahelduks hoogsa tegevusega. Siis on talvevaheaeg kasulik ja põnev. Küsige lastelt, mida nad teha tahaksid, ja alustage ühiselt tegevuste planeerimist.

Kõigepealt püüdke koos kodu kaunistada ja uue aasta vastuvõtmiseks ette valmistada. Käiku lähevad poest ostetud ehted, aga vahva oleks midagi ka oma kätega meisterdada. Minul on siiani kodus alles lipukestest vanik, mis on lastega koos tehtud. Kuid see võib olla ka kuuse- või männiokstest pärg, küünalde kompositsioon või paberist valmistatud lumehelbed ja laternad.

Minu lapsed mäletavad, kuidas me piparkooke küpsetasime ja apelsine nelkidega kaunistasime. Milline aroom levis üle kogu maja! Uskuge mind, selline tegevus ja veel koos vanemate ning vendade ja õdedega, ei meeldi mitte ainult väikestele lastele vaid ka vanematele. Ühine teejoomine on just see sündmus, mis perekonda ühendab.

Talvevaheaja tegevuste nimekirja kuuluvad ka lastepidude külastused ja sugulastega suhtlemine ning kinos või teatris käimine. Et mitte kedagi pereliikmetest solvata, tasub huve ja hobisid arvestades eraldada igaühele oma päev. Peaasi, et kõik tunneksid end hästi.

Harjumuspärane režiim ja tegevused vanemate lapsepõlvest

Igas vanuses laps tahab koolivaheajal kauem magada. Andke talle selleks võimalus, kuid ärge laske tal pool päeva voodis lesida. See ei ole aeg, mil üksnes end välja magada, sest paari nädala pärast peab laps endise režiimi juurde tagasi pöörduma.

Veel üks soovitus täiskasvanutele – meelde tuletada oma lapsepõlve talvevaheaja huvitavamaid sündmusi ja võimalusel korraldada lapsele midagi sarnast. See on hea viis kindlustada endale ja oma lapsele suurepärane tuju.

Kui ilm lubab, saab midagi lumest ehitada, kelgutada. Vaatamata vanemate hõivatusele tuleks talvevaheajal püüda võimalikult palju koos aega veeta.

Lauamängud ja dokumentaalfilmid

Lauamängud aitavad vaheajal lõõgastuda. Lisage need kindlasti oma tegevuste nimekirja.

YouTube’i kanalitel on palju videoid, mis pakuvad huvi lastele, teismelistele ja täiskasvanutele: kosmose saladuste, kadunud tsivilisatsioonide ja muu kohta. Mainiksin veel loomade ja loodusteemaliste harivate saadete vaatamise telekanalist ETV+ ja Netflixist.

Külastage parimat meistriklassi

Kui teie laps armastab teadust ja loovust, proovige ennast ja oma last klaasipuhuja, pottsepa, kunstniku või martsipanist kujukeste valmistaja rollis. Tallinn pakub palju töötubasid. Visit Tallinn veebilehelt (visittallinn.ee) leiab kindlasti näitusi ja muuseume, kus üritustele on sissepääs tasuta.

Uusaastapühad annavad hea võimaluse väikestes galeriides ja muuseumides ringi jalutamiseks. Ärge unustage ka Tallinna Botaanikaaeda, kus kuni 31. detsembrini saab tutvuda jõulutaimede näitusega või osaleda ekskursioonil „Norra taimed”. Suurt rõõmu pakuvad Kadrioru pargi, Tallinna kesklinnas asuva Rotermanni kvartali, Kalamajas asuva boheemlasliku Telliskivi loomelinnaku ja Rocca al Mare vabaõhumuuseumi külastamine.

Jõgevamaal on 15. jaanuarini avatud talvemaa „Talveküla” (talvekula.ee). Ja piletid ei ole kallid. Märkasin, et perepileti ostmine on üsna soodne ettevõtmine.

16.12-28.12 toimuvad Maardu Vaba Aja Keskuses laste jõuluetendused.

Toitke linde

Meisterdage koos lapsega linnumaja. See ei pea tingimata olema klassikaline puidust mudel. Saate selle välja lõigata suurest plastpudelist või papist piimapakist. Sinna juurde otsige internetist Eestis talvituvate lindude nimed.

Praktiseerige võõrkeeli

Telesaadete vaatamine on samuti võimalus lõõgastuda. Sealjuures on kasulik vaadata eesti- või ingliskeelseid multifilme. Keelekandja kõne kuulamine, kuuldud sõnade ja väljendite meeldejätmine on võimalus ühendada meeldiv kasulikuga.

Reisige

Ma ei ärgita teid Kanaari saartele lendama, aga Pärnu, Haapsalu, Rakvere või mõne muu Eesti linna külastamine oleks hariv kõigile. Võõraste kohtade nägemine on alati tore, aga samas rikastab see uute muljetega, mis jäävad kauaks mällu.

Uusaastavaheaeg on aeg, mil saab lõpuks teostada kõik need ideed, mida aasta jooksul pole teoks teha jõudnud. Küsige, kuhu laps ise tahaks minna, mida ta on plaaninud külastada, aga kuidagi ei ole õnnestunud. Kohti, mida külastada, on palju – kohvik, booling, nukuteater, uusaastaetendus või laste meelelahutuskeskus.

Ühesõnaga, koolivaheaeg on aeg, mil saab midagi õppida, saada osa unustamatutest muljetest. Peaasi, et tegevuste intensiivsus ei oleks liiga suur ja lapsel oleks mugav. Seejuures on parem planeerida aega nii, et tegevused vaheajal erineksid sellest, mida õpilane tavaliselt õppeaasta jooksul teeb.

On kaks asja, mille pealt ei tohi laste puhul kokku hoida: armastus ja aeg.

Head saabuvat uut aastat! Rahu, tervist ja õnne!

Natalja Mironova

Pedagoog