Maardu Etnolaat – sündmus, kus kohtuvad kultuuripärand, käsitöö ja maitsvad suupisted

Sügise esimesel nädalavahetusel, 7. ja 8. septembril toimus Kellamäe pargis traditsiooniline ning eriliselt värvikas etnolaat. Harjumaa suurim sügislaat tõi kahe päeva jooksul kokku rahvuskultuuri harrastajaid, käsitöölisi ja kauplejaid nii Eestist kui mujalt, et esitleda erinevate etniliste kultuuride ilu ja mitmekesisust. Nendel päevadel ehtisid linna kirevad rahvariided, kaunid tantsud ja muusikamotiivid, maailmaköökide aroomid, ainulaadsed suveniirid, aga ka tuhanded linnaelanikud ja külalised, kes tulid laadale muljeid ja imelisi emotsioone nautima.

Maardu linnapea Aurika Sin-Kerra sõnul toob etnolaat esile linna mitmekultuurilisuse. „Meie linn on alati olnud inimeste, kultuuride ja traditsioonide kohtumispaik. Etnolaat rõhutab kui ligitõmbav ja hubane on meie linn erinevate kultuuride esindajate jaoks. Just Maardusse, meie kuulsale etnolaadale, tulevad tuhanded külalised ja artistid kogu Eestist, aga ka välismaalt, et jagada killukest oma kultuuripärandist ning tutvuda teiste rahvuste traditsioonidega,“ rääkis Aurika Sin-Kerra.

Värvika sügisfestivali keskne koht oli Kellamäe pargi lava, kus esines üle kolmekümne loomingulise kollektiivi kaheksast linnast: Maardust, Tallinnast, Riiast, Tartust, Narvast, Rakverest, Loksalt ja Ristilt. Särava, mitmekülgse ja mitmetahulise rahvakunsti festivali tõid külastajateni enam kui 300 andekat artisti, kes kinkisid muusika, tantsu, kostüümide ja pilliriistade kõla kaudu publikule killukese oma rahva kultuuripärandist. Esimene laadapäev lõpes legendaarse ansambli Justament esinemisega, millele järgnes värvikas ilutulestik. Teisel laadapäeval andsid piduliku meeleolu tekitamisel oma panuse Maardu loomingulised kollektiivid. Kultuuriprogrammi lõpetas särav kollektiiv nimega Apgreit.

Lisaks kultuuriprogrammile on ürituse lahutamatuks osaks suur müügiala, mis laiub kogu Kellamäe pargi perimeetril. Kohalikud ja sissesõitnud käsitöölised ning kaubamüüjad pakkusid võidu oma tooteid – mett, kalja, pähkleid, liha, kala, maitseaineid, majapidamis- ja aiatarbeid, teed, idamaiseid maiustusi, rõngikuid, barankasid, leiba, rahvariideid ja ehteid, kudumeid, mänguasju, aga ka riideid Itaaliast, Lätist ja Leedust ning palju muud. Laadal osales umbes 470 müüjat nii Eestist kui mujalt.

Lava kõrval asusid arvukad tänavakohvikud, kus sai proovida aromaatseid etnilisi roogasid. Nautida võis näiteks Peipsi järvest püütud ja äsja küpsetatud kala, pehmeid Osseetia pirukaid või maitsta hoopis ainulaadset ning käsitööna valminud Eesti kibuvitsalikööri.

Batuudid, karussellid, suhkruvatt ja jäätis on samuti sügislaada lahutamatu osa, seetõttu võib laadakülaliste seas näha alati palju lapsi ja noori.

Tänavu toimus sügisene Maardu Etnolaat juba 23. korda. Üritust korraldas Maardu Kultuuri- ja Infokeskus koostöös Maardu Linnavalitsusega.

Selja taha on jäänud kaks päeva tantsu, muusikat, melu ja kulinaarsete toodete degusteerimist. Suur tänu korraldajatele, artistidele, kõigile laadal osalenutele ja külalistele meeleoluka peo eest, mis oli täis rahvuslikku muusikat, erinevaid suupisteid, etnilist käsitööd, siirast rõõmu ja unustamatuid hetki.

Kohtumiseni järgmisel aastal, ikka Maardu Etnolaadal!