Detsembris ühinevad Maardu lasteaiad Sipsik ja Rõõm

18. juunil toimunud Maardu Linnavolikogu istungil otsustati ühendada Maardu munitsipaallasteaiad „Rõõm“ ja „Sipsik“. Lasteaedade ühendamine toimub 1. detsembril 2024.

Maardu abilinnapea Aurika Sin-Kerra sõnul valmistub Eesti haridussüsteem suurteks muutusteks, mis puudutavad paljusid riigi koolieelseid lasteasutusi. „Maardu Linnavolikogu otsus ühendada lasteaiad on tingitud üldisest sündide ja laste arvu vähenemisest koolieelsetes haridusasutustes, samuti õpetajate puudusest Maardu lasteaedades seoses üleminekuga eestikeelsele õppele,“ teatas abilinnapea. „Lasteaedade Sipsik ja Rõõm ühendamine on oluline samm kvaliteetse eestikeelse koolieelse hariduse tagamiseks Maardu linnas. See lahendus võimaldab meil tõhusalt parandada haridussüsteemi ees seisvaid probleeme ning luua tingimusi laste edukaks harimiseks ja kasvatamiseks,“ lisas Sin-Kerra.

Alates 1. septembrist 2024 lähevad venekeelsed lasteaiad üle eestikeelsele õppele, mis on osa vabariigi valitsuse plaanist luua ühtne hariduskeskkond ja valmistada lapsi eestikeelseks kooliõppeks ette. Koolieelsete lasteasutuste seaduse kohaselt nõutakse alates 1. augustist 2024 lasteaias töötamiseks eesti keele oskust B2 tasemel ja alates 1. septembrist 2024 – C1 tasemel. Paljudel vene keelt kõnelevatel õpetajatel on nende standardite saavutamisega raskusi, mistõttu võib lasteaedades tekkida kvalifikatsiooninõuetele vastavate õpetajate puudus.

Eestikeelse õppe nõuete tulemuslikuks täitmiseks ühendatakse lasteaiad „Sipsik“ ja „Rõõm“ selle aasta detsembris. Alates selle aasta detsembrist tegutsevad lasteaiad ühise nime all – Maardu Lasteaed Sipsik. Õppetöö toimub uues õppeasutuses eesti keeles.

Lasteaedade ühendamine võimaldab tõhusamalt jaotada ressursse ja pedagoogilist kaadrit. Lasteaed Sipsik õpetajad, kes vastavad eesti keele oskuse nõuetele, saavad töötada koos lasteaed Rõõm õpetajatega, toetades oma kolleege eestikeelse õppetöö protsessis. See tagab eestikeelse hariduse järjepidevust ja kvaliteeti.

Alates 1. septembrist 2024 lasteaia Sipsik sõimerühmade kolimine praegusest Kellamäe 1 aadressil asuvast hoonest lasteaed Rõõm majja võimaldab luua mugavaid tingimusi nii lastele, vanematele kui ka õpetajatele. Sipsiku kõik rühmad hakkavad paiknema lähestikku, mis omakorda lihtsustab logistikat ja aitab tagada kvaliteetset haridust. Lapsevanemad, kelle lapsed käivad lasteaias Rõõm või lasteaed Sipsik peahoones, viivad oma lapsi ka edaspidi neile tavapärastesse rühmadesse ja hoonetesse.