Laste vaba aja korraldamisest suvevaheajal

Kauaoodatud suvi on kohe käes, mis tähendab, et paari nädala pärast lähevad meie kooliõpilased suvevaheajale. See, kui huvitavaks, meeldejäävaks ja mis kõige tähtsam – turvaliseks saabuv puhkus laste jaoks kujuneb, sõltub täiskasvanutest: sotsiaal- ja noorsootöötajatest, spordiklubide treeneritest, õpetajatest ja lapsevanematest. Meil kõigil lasub vastutus kasvava põlvkonna tervise ja täisväärtusliku puhkuse eest.

Maardu Linnavalitsus on koostöös linna asutustega koostanud rikkaliku suveprogrammi, nähes linnaeelarves ette vajalikud vahendid lastele täisväärtusliku suvise vaba aja korraldamiseks. Seega võime kindlalt väita, et 2024. aasta suvevaheaeg saab Maardu laste jaoks olema huvitav, loominguline, intellektuaalne, sportlik ning tervist edendav.

Traditsiooniliselt algab meie linnas suveürituste sari rahvusvahelise lastekaitsepäeva mastaapse programmiga, mis sel aastal toimub kahes etapis: 1. juunil ootame lapsi koos vanemate, vanaemade ja vanaisadega Muuga Lennula platsile, kus koostöös organisatsiooniga Muuga Selts pakutakse meelelahutusprogrammi ühes mängude ja võistlustega; 3. juunil toimub Kellamäe pargis Laste rõõmupäev, mis tõotab tulla unustamatu – laulud, tantsud, maiustused, ponisõidud, mängud, võistlused ja palju muud – kõik see, mis on lastele nii oluline. Ja meie, täiskasvanud, saame lisaks ürituste korraldamisega kaasnevale rõõmule tunda ka õnne vaatepildist, kus meie lapsed elavad siiralt oma lapsepõlve rõõmsamaid hetki läbi.

Lisaks rahvusvahelise lastekaitsepäeva tähistamisele toimuvad kogu suve jooksul erinevad lastele ja noortele suunatud üritused, mille kohta avaldatakse info Maardu Linnavalitsuse kodulehel. Jälgige infot ja tulge kindlasti koos lastega üritustele.

Koolide suvelaagrid annavad ideaalse võimaluse noorematel koolilastel veeta osa oma suvevaheajast seal. Sel aastal pakuvad selliseid laagreid Maardu Gümnaasium ja Maardu Põhikool. Laagrites veedavad lapsed oma päevi kindlasti kasulikult: nii intellektuaalselt loovates, tunnetuslikes ja arendavates tegevustes kui ka füüsiliselt aktiivsena ning, mis eriti oluline, kogenud õpetajate juhendamisel. Lisaks on koolilaagrid vaieldamatud abilised töötavatele lapsevanematele, kellel on suve hakul raske oma laste vaba aega täisväärtuslikult ja turvaliselt korraldada. Koolilaagrite maksumus on minimaalne, kuna linn katab suurema osa laagrite korraldamise kuludest.

Lapsevanemaid mainides tahaksin juhtida vanemate tähelepanu sellele, et pika suvevaheaja ajal ei tohiks lapsed täiskasvanute tähelepanuta jääda. Omapäi jäetud lapsed mitte ainult ei veeda vaba aega kasutult, vaid võivad sattuda ka oma tervisele ja elule ohtlikesse olukordadesse. Seetõttu palun lapsevanematel olla eriti valvsad ning mitte jätta oma lapsi hoolika tähelepanu ja kontrollita.

Teiseks lapsevanemate abimeheks on Maardu Noorte Huvikeskus, kus on meie lastele ja noortele palju võimalusi enesearenguks ja vaba aja veetmiseks. Suvel toimuvad keskuses loomingulised meistriklassid, palju sportlikke mänge ja turniire värskes õhus ning plaanis on ka väljasõidud Maardust välja. Huvikeskuse spetsialistidel on laialdased kogemused erinevas vanuses lastega töötamisel. Sel aastal pakuvad nad mitmekülgset vaba aja programmi, mis hõlmab kõik kolme suvekuud. Samuti on selle aasta uuenduseks spetsiaalne ürituste programm Muuga piirkonnas elavatele lastele, nii et ka Muuga lapsed ei jää tähelepanuta.

Suveperioodil huvitavate ürituste korraldamisel ja kasulike oskuste õpetamisel on vaieldamatuks eestvedajaks Maardu õpilasmalev. Sel aastal saab malev 24-aastaseks. Selle aja jooksul on malev pakkunud tööd 7200-le Maardu kooliõpilasele. Ei saa märkimata jätta selle projekti sotsiaalselt olulist rolli: töötades toovad lapsed linnale kasu; samal ajal saavad nad kasulikud olla ka oma perele, kui esimene omaenda tööga teenitud raha läheb pere eelarvesse. Lisaks omandab õpilane rahateenimise kogemuse, hakkab mõistma raha väärtust ja tema enesehinnang kasvab. Töömalevas osalemine ei tähenda aga mitte ainult tööd kui sellist, vaid ka täisväärtuslikku vaba aja veetmist ning elus vaja minevate oskuste õppimist ja omandamist. Sel aastal on Maardu töömaleva ürituste teema pühendatud ohutusele. Plaanis on ohutuspäev, kuhu on kaasatud nii Transpordiamet, Päästeamet kui ka organisatsioonid Kaitseliit, Enesekaitse ja Esmaabi. Lastele õpetatakse selliseid eluliselt tähtsaid oskusi nagu ohutusnõuete järgimine töö tegemisel, esmaabi andmine, enesekaitse ebatavalises olukorras ja õige käitumine tulekahju korral. Lisaks toimuvad kohtumised pankade esindajatega, kus koolinoortele õpetatakse finantskirjaoskust. Loomulikult on palju meelelahutust, väljasõite ja meistriklasse, näiteks õpitakse discgolfi mängima jne. Kogu üritustesarja taga, mis annab meie lastele hindamatu elukogemuse, on maleva komandöri suur töö ja linna toetus.

Meie töö oluliseks osaks on vähekindlustatud ja paljulapseliste perede laste vaba aja sisustamine ja selle korraldamine. Arvestades alla keskmise sissetulekuga perede raskusi, oleme broneerinud soodustuusikuid Eesti suvelaagritesse. Soodushinnaga tuusiku saamiseks tuleb pöörduda sotsiaalabi osakonna poole, kus räägitakse tuusiku saamise tingimustest ja aidatakse taotlust esitada.

Meie linnas töötavad lastespetsialistid on teinud suurt ettevalmistustööd ja ma olen kindel, et nad teevad märkimisväärseid jõupingutusi, et laste puhkus oleks meie linnas 2024. aasta suvel täisväärtuslik, meeldejääv ja turvaline. Koostöös teiega, kallid lapsevanemad, õnnestub see meil kindlasti.

Soovin kõigile päikeselist suve, suurepärast tuju ja tugevat tervist!

Lugupidamisega

Vladimir Arhipov

Maardu linnapea