Tartu Ülikooli IT-õpikoda „Noored koodi“ Maardu Gümnaasiumis

Maardu Gümnaasiumi õpilased viiendal „Noored koodi“ IT-õpikoja seminaril (kahjuks olid pildi tegemise päeval paljud õpilased haigeks jäänud)

Maardu Gümnaasium oli üks 11-st koolist, mida valiti välja Tartu Ülikooli kursuse IT-õpikoda „Noored koodi“ väljakuulutatud konkursil. Tegemist on Tartu Ülikooli IT haridust pakkuva programmiga, mis on suunatud 6.–9. klassi õpilastele eesmärgiga õpetada noori programmeerima arvutimängude loomise kaudu. Programmi raames käisid kahe kuu jooksul meie noortele arvutimängude tegemist õpetamas Tartu Ülikooli noored tudengid. Kokku oli viis seminari ja iga seminar kestis umbes neli tundi. Maardu Gümnaasiumi noored õppisid kolmel esimesel seminaril programmeerimise põhitõdesid ning programmeerisid ka ise oma esimesed lihtsamad arvutimängud. Neljandal seminaril tehti häkaton, kus õpilased mõtlesid välja enda mänguidee, esitasid seda ning seejärel hakkasid antud arvutimängu looma. Viiendal seminaril lõpetasid õpilased oma mängu arendamise, esitasid seda teistele ning mängisid läbi ka teiste tehtud mänge. Meie koolist osales kokku 25 noort. Meie koolinoorte arvamus, kes läbisid programmeerimise kursuse:

Anna Maria Šelenjova ja Kristina Sofia Šelenjova, 7.b – Meile meeldis IT-õpikoda, kuid see oli üsna raske ja kestis väga kaua. Meeldisid ka abivalmid programmeerimiskursuse läbiviijad. Praegu me veel ei tea, kas läheme tulevikus programmeerimist õppima. Oleme ka kodus skripte kirjutanud ja erinevaid arvutimänge teinud. Meile meeldis ka see, et kursusel olid esitatud õppevideod, mis võimaldasid kodus edasi harjutada.

Ruslan Filin, 7.b – Mulle meeldis kõik selle töötoa juures, õppisin palju programmeerimise kohta. Arvan, et edaspidi õpin programmeerimist edasi.

Darja Gordijenko, 7.c – Mulle väga meeldis programmeerimise kursus, õppisin looma erinevaid arvutimänge. Ma ei tea veel, kas ma lähen programmeerimist ka ülikooli õppima, kuid programmeerida oli huvitav.

Darina Linjova, 7.c – Mulle seminarid meeldisid, oli vahva ja huvitav. Meeldis, et õpetati erinevaid programme. Ainus, mis ei meeldinud, oli seminari kestvus, me istusime järjest umbes 4 tundi. Kirjutasime nii palju koode, et pärast isegi näpud valutasid. Ma arvan, et ma ei lähe tulevikus programmeerimist õppima.

Maksim Ziborov, 7.c – Mulle meeldis kirjutada erinevaid koode. Kuid ei meeldinud, et seminarid kestsid nii kaua. Ma ei oska veel öelda, kas ma lähen tulevikus ülikooli programmeerimist õppima.

Artjom Sipakov, 7.c – Programmeerimiskursus oli tore ja ma lähen tulevikus ülikooli programmeerimist õppima.

Ksenija Pimahhova, 8.b – Arvan, et programmeerimiskursused on hea mõte. Mulle meeldis kogu kursus. Pärast kooli ma ülikooli programmeerimist õppima ei lähe, see jääb mulle pigem hobiks.

Nicole Baurova, 8.b – Need seminarid on väga kasulikud, huvitavad ja lõbusad. Mulle meeldis koodide õppimine ning figuuride ja mängude tegemine. Ainus, mis mulle ei meeldinud, oli see, et see oli raske. Ma ei oska veel öelda, kas tulevikus lähen ülikooli programmeerimist õppima.

Mariia Sulakova, 9.h – Õpitoad olid head, õpetajad alati aitasid, kui sul oli mure või küsimus. Kursus aitas mõista programmeerimise põhitõdesid. Mulle meeldisid kursuse läbiviijad. Oli hea, et õpilastel olid täiendavad videoõppematerjalid. Ma ei arva, et ma saan programmeerijaks.

Maardu Gümnaasium tänab Tartu Ülikooli tudengeid, kes käisid IT-õpikoja „Noored koodi“ programmi meie koolis läbi viimas ja tekitasid meie kooli õpilastes huvi minna ka tulevikus ülikooli programmeerimist õppima.

Matthias Vanamb

Maardu Gümnaasiumi arendusjuht