Eesti Loodusmuusemi näitust kaunistab Maardu nisu

Eksponaat nr 57 (keskel) – Maardu linnas leitud nisutaim

Linnnalooduse mitmekesisusest jutustav näitus „Puudega linn” avas oma uksed Eesti Loodusmuuseumis. Näituse „Elurikkuse galeriis” saab näha ka Maarduga seotud eksponaate – Maardu linnast leitud nisutaime või Maardu järvest pärit suurt järvekarpi.

Näitusel ootab külastajaid rännak, mille käigus saab tutvuda nii argiste kui ka šokeerivate ja üllatavate linnalooduse tegelastega, olgu see Maardu sadama lähedal kasvanud nisutaim või muruniitmise käigus langenud putukad.

„Näitus „Puudega linn” jutustab lugu linnaloodusest kui lõputult suurest suhete võrgustikust ja kooselu kunstist. Kivine koht, mida oleme harjunud pidama vaid parkide ja puiesteedega kaunistatud inimese koduks, peidab endas tegelikult lugematul arvul asukaid ja omavahel põimunud suhteid. Inimene on üks linnaloomadest ning ainult elurikkas linnas on meil kõigil hea elada,” avab näituse sisu Eesti Loodusmuuseumi direktor Heidi Jõks.

„Seni oleme oma näitustel keskendunud pigem kitsamalt mõne loomarühma või nii-öelda metsikuma looduse tutvustamisele. Nüüd astume suure ambitsioonika sammu ja räägime loodusest kui läbipõimunud süsteemist, kus inimene on üks osa sellest. Samuti räägime linnaloodusest kui erinevate tegelaste, huvide ja suhete kohtumispaigast,” lisab Jõks.

Näitusel saab tutvuda linnalooduse 250 erineva liigiga, nende seas on Maardu tühermaalt leitud nisutaim ja Stroomi rannast Eesti Loodusmuuseumi noorte teadlaste klubi poolt avastatud Eestile uudne mardikaliik – punnsilm Stenus melanopus, millele ei ole veel eestikeelset nime pandud.

„Näituse külaliste jaoks oleme ette valmistanud rännaku, mille käigus kohtutakse kõiksugu taimede, seente ja suleliste-karvalistega, kes on linnas meie igapäevased naabrid,” räägib näituse üks kuraatoreid, Eesti Loodusmuuseumi kogude osakonna juhataja Lennart Lennuk. „Lisaks saab kaasahaaravate tegevuste käigus selgeks, kuidas me inimestena oleme looduse osa, millised on linna ja looduse kokkupuutekohad ja kuidas on võimalik selle paremaks toimimiseks ise panustada. Näituselt saavad külastajad kaasa teadmised ja „tööriistad“, mida ta saab kasutada oma elukeskkonna paremaks muutmiseks.”

Näitus „Puudega linn”, millele andis hoogu ka Euroopa roheline pealinn Tallinn, on avatud aastani 2025. Lisaks näitusele saab muuseumis tutvuda püsiekspositsooniga, mis jutustab Eesti soodest, metsadest ja maavaradest, ning vaadata interaktiivset multifilmi „Tuur Maria unenägu”, mis räägib Läänemere elust ja elukatest.

Muuseum (Tallinn, Lai 29a) on avatud teispäevast pühapäevani kl 10-17, lisainfo: loodusmuuseum.ee.

Viktoria Korpan

Eesti Loodusmuuseum