Rohelised jõulud: 5 mõtet, kuidas pühadeaeg energiasäästlikumalt mööda saata

Külmade ilmade ja pühade saabudes veedab suurem osa meist rohkem aega kodus, mistõttu kasvab hüppeliselt ka kodune elektritarbimine. Eesti Energia AS jagab nippe ja soovitusi, mida saaksid ise kodus ära teha, et veeta tänavu pühad keskkonnasõbralikumalt, säästes samal ajal rahakotti.

1. Kutsu sõbrad külla

Kõlab kentsakalt, aga kui ühes ruumis viibib korraga palju inimesi, mõjub see kodule tõepoolest tõhusa soojaallikana – juba üks inimene annab ruumi keskmiselt 80W sooja. Seega, hoia oma lähedased ligidal hoolimata aastaajast ja saadki vähendada küttekulusid.

2. Vaheta välja vanad jõuluvalgustid

Tänapäeval on aina loomulikum, et kõik lambipirnid vahetatakse kodus LED-ide vastu. Ometi kraabime jõulude ajal välja aastakümneid vanad kuuse- ning õuetuled, mis paraku on suured elektriröövlid.

Kui kavatsed jõulutulesid kasutada veel aastaid, siis soovitame teha väikese investeeringu ning soetada LED-pirnidega valgusketid, mis on nii kokkuhoidlikumad kui ka vastupidavamad. Pea meeles, et kui soovid jõulutulesid kasutada õuetingimustes, siis peavad need olema varustatud vastava märkega!

Jõulutulede kasutamise kohta väliskeskkonnas saad rohkem lugeda siit.

3. Tõmba juhe välja

Pole vahet, kas ees seisab reis soojale maale, vanavanemate juurde või lihtsalt maakoju, katsu energiasäästu ja -ohutust meeles pidades alati pistikupesast välja tõmmata kõik suuremad elektritarbijad. Telekad, arvutid, printerid ja paljud teised elektriseadmed tarbivad voolu ka siis, kui nad parasjagu kasutust ei leia. See võib elektriarvele lisada kopsaka summa.

Veel on oluline meeles pidada, et juhe tuleks alati eemaldada seinakontaktist, mitte seadme enda küljest. See lihtne tegu aitab aasta lõikes elektriarvetelt kuni 10% säästa.

4. Kokka kodus nutikalt

Selleks, et jõululaud oleks rikkalik ja lookas, asub köögitoimkond tavaliselt tegutsema juba hommikul. Usinad kokad võiksid meeles pidada, et kõik toidud küpsevad kiiremini siis, kui potil-pannil on kaas peal. Pliidil tasub valida alati õige suurusega raud ning ahju kasuta vaid suuremate roogade valmistamiseks.

Samuti võid ahju juba 10-15 minutit enne toidu valmimist välja lülitada. Toit valmib igal juhul, kuna ahjus olev jääksoojus küpsetab seda edasi. Mis puudutab väiksema toidu soojendamist, siis selle saab hõlpsasti ära teha ka energiasäästlikumas mikrolaineahjus või kuumaõhufritüüris.

Üleüldse tuleks kodumasinaid kasutades eelistada seal, kus võimalik alati ökonoomseid ja säästlikke töörežiime. Nii hoiad kokku elektrit ja pikendad oma seadme eluiga, kuna kodumasin, mis ei tööta täisvõimsusel, kulub ka aeglasemalt.

5. Tee loodusele jõulukingitus

Kui puhas loodus on sinu jaoks oluline ning oled valmis panustama selle hoidmisesse, siis vaata pühade puhul üle oma kehtiv elektrileping ning vali roheline energia, mis tagab, et ostad 100% taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrit.

Mida rohkem on roheenergiat tarbivaid kliente, seda suuremaks kasvab taastuvenergia osakaal elektritootmises ja seda vähem paiskub elektritootmisel õhku süsihappegaasi.