Päevakeskus – ainulaadne koht suhtlemiseks ja arenemiseks

Laulu- ja tantsupeol Helisev Kodu Viljandis 2023. aastal

Oktoobri esimesel nädalal tähistas Maardu erivajadusega inimeste päevakeskus oma 9. sünnipäeva.

Keskus asutati 1. oktoobril 2014 eesmärgiga pakkuda sotsiaalteenuseid turvalises ja loomingulises keskkonnas ning luua erinevate arengupuuetega noortele paremad võimalused eneseteostuseks.

Tihtipeale jäävad erivajadusega inimesed pärast õppeasutuse lõpetamist suhtluskeskkonnast ja sihipärasest tegevusest ilma. Kõik see mõjutab negatiivselt nende sotsiaalseid oskusi. Nii sündis meie linnas idee luua erivajadusega noorte päevakeskus, mis pakub igapäevast eale ja võimetele vastavat arendavat tegevust.

Üheksa aasta jooksul on keskus olnud pidevas arengus ja muutunud ainulaadseks tugistruktuuriks, mis töötab erivajadustega noortega mõlemas keeles.

Keskus tegutseb Keemikute 12a ruumides ja on avatud tööpäeviti 9.00-16.00. Iga päev külastab keskust kuni 15 inimest, kellele keskuse töötajad on igaks päevaks välja töötanud spetsiaalse programmi ja kava.

Selle kava järgi viiakse keskuses igapäevaselt läbi tunde, mis soodustavad erinevate oskuste arendamist. Esmaspäeviti viib noortega tunde läbi kunstiterapeut – tema juhendamisel õpivad nad erinevaid joonistustehnikaid, mis võimaldavad arendada peenmotoorikat ja loovat mõtlemist. Noored õpivad ka eneseväljendust ja enesekontrolli. Teisipäeviti arutavad keskuse töötajad noortega uudiseid ja loevad ajalehti, mis annab võimaluse arendada nende sotsiaalseid oskusi, suhtlemisoskust, oskust väljendada oma seisukohta ja suhelda teiste inimestega.

Juba aasta on noortel olnud võimalus käia igal nädalal tasuta harrastusvõimlemises. Paljud neist on väheliikuva eluviisiga ning võimlemine võimaldab neil hoida keha heas vormis, arendada vastupidavust, tasakaalu ja loomulikult soodustab head tuju.

Mentorite juhendamisel tegelevad noored regulaarselt käsitööga: oma kätega tehakse käsitööd ja valmistatakse meeneid. Kõike seda teevad nad erinevaid huvitavaid tehnikaid kasutades, mis mitte ainult ei arenda nende loomingulisi oskusi ja kujutlusvõimet, vaid õpetab ka kasutama erinevaid vahendeid ja tööriistu ning tugevdab teadmisi nende kasutamise ohutuse kohta igapäevaelus.

Ilma ei saa ka mängudeta. Noored mängivad koos mänge loogika, motoorsete oskuste, silmaringi ja ruumilise mõtlemise arendamiseks. Paljud õpivad mängude ja meeskonnatöö kaudu. Üks lemmikmänge on pusled. Tuhanded pisidetailid, kuudepikkune meeskonnatöö – ja juba ongi järjekordne pilt valmis.

Noored käivad koos jalutamas, valmistavad maitsvaid roogasid, tähistavad koos sünnipäevi, käivad piknikul, tantsivad ja laulavad – iga päev on täis erksaid värve ja rõõmsaid, huvitavaid sündmusi.

Töö keskuse külastajatega ulatub ka keskusest väljaspoole. Selle aja jooksul on noored jõudnud külastada erinevaid muuseume, näitusi, meistriklasse, käia kinos, osaleda linnaüritustel ja jooksuvõistlustel. Esimest korda käis kogu noorte sõbralik kollektiiv eelmisel aastal vanemate saatel Viljandis erivajadusega inimeste laulu- ja tantsupeol. See oli unustamatu kogemus, kus võidi osa saada toredast sündmusest, kohtuda ja suhelda eriliste inimestega üle Eesti. Muidugi käisid noored sel aastal taas oma suurel reisil Viljandis, kust tõid kaasa palju positiivseid emotsioone ja hea tuju.

Argipäeviti võtab keskus sageli vastu külalisi – mustkunstnikke, sportlasi, animaatoreid, teatriinimesi, lauljaid ja paljusid teisi. Erivajadusega noortel on selliste kohtumiste üle alati hea meel ning külalised omakorda lahkuvad keskusest naeratuse ja tänulikkusega külalislahkuse eest.

Ühesõnaga, Maardu Päevakeskus on ainulaadne vaba aja veetmise, suhtlemise, loomingulise ja sotsiaalse arenemise koht, ja selle külastajateks on suur ja sõbralik pere, kus igaüks on oluline.

Alates eelmisest aastast on noortel sotsiaalvõrgustikes oma leht, kus saab keskuse tegemistega tutvuda: https://www.facebook.com/Maardu-Päevakeskus/.

Albina Noorlind

Maardu sotsiaalmaja juhataja