Maardus toimus sügisene etnolaat

Külalised Kihnu saarelt

9. ja 10. septembril toimus Maardu linnas kogu Harjumaa suurim etnolaat, mis rõõmustas kohalikke elanikke ja külalisi mitmekülgse kultuuriprogrammi ja suurima kauplemispinnaga. Üritus tõi kokku üle 500 kaupleja ja ligikaudu 400 andekat artisti 34 kollektiivist.

Sel aastal sai Maardu linnas sügislaatade pidamise traditsioon 22-aastaseks. Kuni 2013. aastani kandsid Maardu linna sügislaadad nime „Sorotšinskaja laat Maardus”, seejärel muutus ürituse nimi „Sügiskarusselliks”. Võttes arvesse asjaolu, et Maardu linn on paljurahvusvaheline, täitsid korraldajad 2021. aastal laada kultuuriprogrammi uue sisuga, misjärel see sai uue nime – „Maardu Etnolaat”.

Kahe laadapäeva kava koosnes Maardust, Tallinnast, Narvast, Sillamäelt, Kohtla-Järvelt ja Riiast pärit loominguliste tantsu- ja vokaalkollektiivide esinemistest. Traditsiooniliselt avas kontserdiprogrammi Rahvusvaheline Rahvuskultuuride Ühenduste Liit Lüüra, kuhu kuuluvad erinevatest rahvustest loomingulised kollektiivid. Ürituse programm oli täis kohalike ja külaliskollektiivide esinemisi, sealhulgas ka selliste kollektiivide, kes polnud varem Maardu laval esinenud. Üks sellistest kollektiividest oli ersa-mokša folkansambel Kilejne. Teiste loominguliste kollektiivide seas rõõmustas oma esinemisega ka Pühalepa naistekoja rahvatantsurühm Hiiumaalt, kes saabus meie linna vastuvisiidile.

Laada ametlik avamine toimus pärast Maardu linnapea Vladimir Arhipovi sõnavõttu. Ta tervitas kõiki üritusel osalejaid ja märkis laatade tähistamise traditsiooni erilist rolli meie linnas. „Tänane sügislaat on üritus, mis on mõeldud ühendama mitte ainult kõiki Maardu linna elanikke, vaid ka meie külalisi. Etnolaat on pühendatud sügise algusele, saagikoristusele, aga ka meie linnas elavate enam kui neljakümne rahvuse esindajate kultuuritraditsioonide hoidmisele,” sõnas Vladimir Arhipov.

Soovides kõigile pidupäeval osalejatele tervist, õnne ja üksteisemõistmist, tutvustas linnapea etnolaada ametlikke külalisi – Hiiumaa abivallavanemat Liisi Mäeumbaet ja Leedu Klaipeda maakonna Gargždai linna esindajaid, kes tänasid kutse eest külastada suurepärast etnolaata ja soovisid Maardu linnale õitsengut. Sõpruse tugevdamise märgiks andsid külalised Leedust kingituseks üle Gargždai linna lipu ja esitasid Leedu rahvalaulu. Loominguliseks kingituseks Hiiumaalt saabunud külalistelt oli rahvatantsurühma Pühalepa esinemine.

Lisaks meelelahutusele esitleti laadakülastajatele mõlemal päeval laia valikut tooteid nii kohalikelt kui ka külla tulnud müüjatelt ja käsitöölistelt. Köögiviljad, mesi, pähklid, liha, kala, juustud, halvaa, maitseained, käsitööesemed, majapidamis- ja aiasaadused, maiustused, mänguasjad ja palju muud kaupa – kõike seda sai sügislaadalt osta. Erinevaid suupisteid pakkusid arvukad tänavakohvikud, mis paiknesid lava kõrval ja kogu ostuala ümber.

Jäätis, suhkruvatt, karussell ja ratsutamine, batuudid ja muu seesugune – kõike seda sisaldas spetsiaalne lasteprogramm, ilma milleta ei kujutaks ette ühtki laata.

Laada laupäevaõhtu lõppes vapustavalt kauni veelaserite sõuga Kellamäe pargi tiigi kohal. Laat lõppes pühapäeval rokkbändi UN REAL esinemisega.

Ürituse „Maardu Etnolaat” korraldas Maardu Kultuuri- ja Infokeskus Maardu Linnavalitsuse toetusel ja kaasaaitamisel.

Täname kõiki, kes soovisid saada osa traditsioonilisest Maardu linna sügispeost!