Vladimir Arhipov: „Oluline on koolihoonete füüsiline keskkond, kus meie lapsed õpivad ja arenevad“

Vaatamata keerulisele olukorrale majanduses võib rahuloluga tõdeda, et meie linnas on võimalik ellu viia munitsipaalobjektide renoveerimise ja ehitamise plaane. Maardu linna jaoks on kahtlemata üks olulisemaid objekte sotsiaalmaja, mille ehitus algas eelmise aasta septembris. Härra linnapea, palun Teil rääkida sotsiaalmaja ehituse praegusest etapist ja sellest, kas õnnestub hoone tähtajaks valmis saada?

Maardu sotsiaalmaja ehitustööd on lõppemas. Valminud kolmekorruselise hoone annavad ehitajad meile üle 30. juunil, misjärel algab mööbli paigaldamine. Kuu aja jooksul sisustatakse keskkonnasõbraliku ja energiasäästliku sotsiaalmaja ruumid sisseehitatud köökide ja magamistubadega ning augustis toimub eelmiste ja uute elanike kauaoodatud sissekolimine.

Suvi, nagu ikka, on õppeasutuste renoveerimiseks kõige mugavam hooaeg. Niisiis on Kallavere Keskkooli vanale majale uue katuse paigaldamine täies hoos.

Haridusvaldkonnast rääkides pole oluline mitte ainult kvalifitseeritud personal, õppevahendid ja kaasaegne tehniline varustus, vaid ka koolihoonete füüsiline keskkond, kus meie lapsed õpivad ja arenevad. Haridusasutuste mugavus, hubasus ja turvalisus on meie muutumatu prioriteet. Seetõttu oleme viimastel aastatel tegelenud palju õppehoonete renoveerimisega ning Kallavere Keskkool pole erand. Seda enam, et Keemikute 24 õppehoonet peetakse linna üheks vanimaks hooneks, mis tähendab, et see on osa meie linna ajaloost. Hoone vajas juba ammu renoveerimist, varasemalt oli sinna paigaldatud ventilatsioon ja osad klassiruumid olid remonditud. Praegu käib seal töö vana eterniitkatuse eemaldamisega ja uue vastu vahetamisega.

Linna ühe vanima maja renoveeritud katus hakkab lisaks oma põhifunktsioonile paljuski kaunistama meie omapärast Maardut. Asi on selles, et Kallavere kooli väike maja asub künka otsas ja Kallavere linnaosa Muuga-poolse sissesõidu juurest on seda hästi näha. Nüüd, ehitustööde lõppedes, lisab Kallavere Keskkooli uus katus meie linnale atraktiivsust. Hetkel on katuse niinimetatud skelett täielikult valmis. Remondi lõpuni on jäänud kaks-kolm nädalat, mis tähendab, et koolimaja saab juuni lõpuks uue katuse.

Arvata võib, et Maardu Gümnaasiumi ootab ees keerulisem, suuremahulisem ja paljuski ka kulukam remont. Millised on plaanid selle hoone renoveerimisel?

Peaaegu kõigi meie linna haridusasutuste hooned vajavad renoveerimist. Kuid enne Maardu Gümnaasiumi suuremahulise renoveerimise juurde asumist, tuleb esmalt lõpetada Kallavere Keskkooli remont. Esiteks on vaja tagada mitte ainult mugavus, vaid ka meie laste turvalisus, mistõttu alustame keskkooli kommunikatsioonide projekteerimisega: vesi, kanalisatsioon, ventilatsioon ja elekter. Projekteerimine lõpeb sel aastal ning järgmisel aastal vahetame välja kommunikatsioonid ehk vahetame kõik vana ja amortiseerunu uue vastu välja.

Nüüd pöördume tagasi Maardu Gümnaasiumi küsimuse juurde. Sellest, et gümnaasiumihoone vajab suuremahulist renoveerimist, oleme juba pikemat aega rääkinud ning paar kuud tagasi alustasime projekti koostamisega. Hetkel on projekteerimine otsustavas faasis ja lõpeb juunis. Alles pärast seda saame välja kuulutada koolimaja rekonstrueerimise, sealhulgas riigihangete konkursi kogu tehnovõrgu väljavahetamiseks ja siseruumide planeeringu muutmiseks. Millises mahus rekonstrueerimine toimub, otsustatakse alles pärast riigihanke konkursi lõppemist, ilma milleta ei saa hakkama ükski suuremahuline ehitus. Antud juhul, kuna objekt on tõesti suur ja kulud samuti suured, on riigihanke konkurss rahvusvaheline ja kestab nelikümmend viis päeva. Siinkohal tuleb arvestada ka seaduses sätestatud tähtaegadega konkursi tulemuste vaidlustamiseks.

Tulevikku vaadates ütlen, et oleme planeerinud kogu tööde mahu. Teades aga finantseerimisraskustest ja ehituskulude tõusust mitte ainult Eestis, vaid kogu Euroopas, saame projektist lähemalt rääkida veidi hiljem. Lõplik arusaam, millises mahus Maardu Gümnaasiumi renoveerimine toimub, kujuneb orienteeruvalt juuli lõpuks või augusti alguseks.

Kiirustan siinkohal rahustama Maardu Gümnaasiumi õpetajaid ja õpilaste vanemaid: uus õppeaasta gümnaasiumi õpilaste jaoks algab ja jätkub Maardu Gümnaasiumi seinte vahel ehk ilma, et oleks vaja kiiresti kuhugi ümber kolida. Visake asjatud muremõtted peast, nautige suve ja septembris avab gümnaasium, nagu eelmistelgi aastatel, oma õpilastele uksed. Gümnaasiumi renoveerimine korraldatakse selliselt, et õppeprotsess saaks jätkuda.

Kas võib eeldada, et ka linna koolieelsed lasteasutused ei jää renoveerimis- ja ehitustöödest kõrvale?

Kahtlemata. Kõikides Kallavere linnaosa lasteaedades teostatakse hoonete sanitaarremont, et kooliaasta alguses võiksid meie lapsed naasta puhastesse, värsketesse, mugavatesse ja mis peamine – turvalistesse ruumidesse.

Ka Muuga Lasteaias on väikeseid uuendusi oodata – juunis algas lasteaia territooriumil tartaankattega jooksuraja ehitus, tänu millele muutub uue lasteaia territoorium veelgi huvitavamaks ning lapsed saavad rohkem võimalusi aktiivseteks mängudeks värskes õhus. Selle ehituse sümboolsus seisneb selles, et see toimub liikumisaastal, mille eesmärk on pöörata rohkem tähelepanu tervisele.

Lisaks õppeasutustele on igal aastal tähelepanu fookuses ka linna teed. Millised plaanid on seoses teede ehitamise ja remondiga?

Linna teede broneerimine ja aukude täitmine juba käib. Lähiajal asfalteeritakse märkimisväärne lõik ühest peamisest ja olulisemast teest – Maardu teest (Ploomipuu puiesteest kuni sadamani), mida meie autojuhid aktiivselt kasutavad. Kavas on teekatte täielik vahetus.

Seoses sellega, et ehitustööde maksumus on viimase pooleteise aastaga tohutult tõusnud, peame koondama vahendid kõige prioriteetsemate projektide elluviimiseks, milleks meie jaoks on sotsiaal- ja haridusasutused. Hetkel püüame ellu viia Maardu Gümnaasiumi kulukat renoveerimisprojekti, mistõttu suuremahulisi teetöid sel aastal ei tule. Hoiame kõik vahendid gümnaasiumi jaoks, misjärel hakkame tegelema planeeritud, kuid ajutiselt edasi lükatud projektidega.

Viimasel ajal on liiklusintensiivsus meie tänavatel veidi muutunud seoses keskkonnasõbraliku transpordi ilmumisega. Mis muutis elektritõukerattad ka meie linnas kättesaadavaks transpordivahendiks?

Inimeste individuaalsed harjumused muutuvad ajas ja juba on hakanud paljusid meist köitma alternatiivsed transpordivahendid, näiteks elektritõukerattad, millega saab liigelda ilma suure raha- ja ajakuluta. Linn on linlaste soovidele vastu tulles andnud ettevõttele Bolt loa rentida meie elanikele elektrilisi tõuke- ja jalgrattaid. Teenust juba osutatakse. See on populaarne paljude meie kodanike, eriti noorte ja keskealiste seas. Palun kõigil, kes pakutavat teenust kasutavad, oma transpordivahendid korrektselt parkida ning mitte unustada kaasliiklejaid.

Kuna kätte on jõudnud suvehooaeg, tahan mainida ka mitmeid meie linna jaoks aktuaalseid suveprojekte.

Suvehooaja alguseks on Maardu järve rannaala korda tehtud ja värske liiv kohale veetud. Seega jääb meie linna elanikel üle oodata vaid sobivat ilma ja suunduda puhtasse liivaranda.

Lennula väljakule on plaanis viia elekter, mille tulemusena lava elektrifitseeritakse ja see saab valgustuse. Lisaks ehitatakse suviste meelelahutusürituste eel lava ette tantsupõrand.

Linna metsaparki rajatakse lastele köie-seikluspark ning Maxima kaupluse suure maja juurde rajatakse uus mänguväljak.

Üle linna istutatakse väga palju erinevaid lilli: parkidesse, hoonete juures asuvatesse lillepeenardesse, postidele lillepottidesse, bussipeatuste lillepottidesse, kaunitesse lillepüramiididesse. Värsked lilled kaunistavad meie õdusat Maardut ja tuletavad meelde kommunaalteenuste töötajate usinat tööd.

Õnnitlen kõiki Maardu linna elanikke suvepüha jaanipäeva saabumise puhul ning soovin päikeselist ja turvalist suve!