Uuenenud juristaitab.ee veeb on inimesele oluliselt mugavam ja kasutajasõbralikum

Justiitsministeerium

Alates mai keskpaigast muutus juristaitab.ee veebilehe välimus ja ülesehitus. Edaspidi on veebilehte mugavalt võimalik vaadata ka nutiseadmes ja laienevad võimalused enda autentimiseks, et küsida veebi teel küsimus juristilt.

Justiitsminister Kalle Laanet selgitab, et juristaitab.ee keskkond on mõeldud kõigile õigusalase informatsiooni ja esmase õigusabi leidmiseks. „Me teeme uuendused selleks, et inimesel oleks lihtsam esmast õigusabi saada ja juristile küsimusi esitada. Veebilehele on koondatud mitmekülgset õigusalast teavet, juhiseid ja vastuseid enamlevinud küsimustele. Ühtlasi leiab veebilehelt dokumentide näidisvorme,“ ütles Laanet. Veebilehelt on leitav informatsioon õigusnõu saamise võimaluste ja tingimuste kohta koos interaktiivse kaardiga õigusnõustamise asukohtadest. Teenusepakkujate asukohtade juures on ka fotod majadest, et inimesele oleks veelgi lihtsam asukohta leida.

Lisaks ID-kaardiga autentimisele on nüüd võimalik autentida end ka Mobiil-ID, Smart-ID või EU eID-ga. Suurima muudatusena ei ole enam harjumuspärasel kujul Foorumit. Edaspidi saab juristilt oma küsimuse küsida rubriigis „Küsi juristilt“. Küsimusele vastatakse ühe tööpäeva jooksul ja vastuse koostamisest teavitatakse e-kirjaga. Lehelt leiab vastuseid ka enamlevinud küsimuste kohta, näiteks võlanõustamise teemal. Kõik konkreetse teema kohta esitatud küsimused ja vastused on uue veebilehe otsingusüsteemis mugavalt leitavad.

Lehel on päevas keskmiselt 2000 külastust. Kõige rohkem tuntakse huvi nii eesti kui ka vene keeles eluruumi (üürisuhted, korteriühistu tegevus) puudutavate küsimuste kohta. Veebilehel juristaitab.ee ning juristaitab.ee/ru asuvas foorumi rubriigis vastas OÜ HUGO 2022. aastal küsimustele 596 korral, eesti keeles vastati 476 juhul ning vene keeles 120 juhul.