Jätkame Maardu loodust ja kultuuripärandit tutvustavate matkadega!

Maardu Metsapark. Foto autor: Raul Savimaa

Maardu kultuuri- ja loodusloolise õpperaja loomise idee tekkis 2020. aastal, et paremini tutvustada Maardu ja selle ümbruse rikkalikku kultuuripärandit ja looduslikke vaatamisväärsusi, seda nii Maardu elanikele kui ka külalistele, ühtlasi jäädvustada kaasaegsete sellekohaseid mälestusi ühiselt kättesaadaval viisil. Eelmise aasta maikuus tuli üle kolmekümne huvilise Maardu järve äärde, et osaleda Maardu loodus- ja kultuuriloolise õpperaja loomise käivitamisel ning matkata läbi raja esimene osa – Maardu järvest Kroodi oja kaudu endise Maardu keemiakombinaadini ja tagasi. Tookordse retkega jõudsime sillani ja Kombinaadi tänavani ning sealt suundusime piki Fosforiidi tänavat ja raudteeäärset rada tagasi Maardu järve äärde, vahepeal uudistades keemiakombinaadi algusaegadest pärit maju, endises barakis asunud kooli, sööklat ja teisi olulisi maamärke.

Vaatamisväärsustega tutvumine jätkus Loodusfestivali ning Loodusvaatluste maratoni raames eelmise aasta juunis, seekord Maardu läänepiiril nn Kopranõmme loodusalal, ametliku aadressiga Riigimaa 15 ja seda ümbritsevatel aladel. Kahe päeva jooksul toimus Muuga aedlinna poolt vaadates, teisel pool Altmetsa teed, viis juhendatud vaatlusretke. Taaskord leidsime ka seniseid kaitsealuseid liike.

2022. aasta retked sai teoks Maardu Linnavalitsuse toel Kogukondlike algatuste programmi rahastusena, Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel projekti 18847 „Üleriigiliste loodusõhtute ja loodusretkede sari “Maastikud, elurikkus ja kultuuripärand““ raames ning Tartu Ülikooli toel Loodusvaatluste maratoni läbiviimise toetamiseks.

Ka sel suvel tutvume Maardu mitmekülgse looduse ja kultuuripärandiga. Eelmisel aastal Maardu järve äärest alguse saanud loodus- ja kultuuriloolise õpperaja tutvustamine jätkub 8. juunil kell 18.00 Kööba mäe juures. Kahe tunni jooksul tutvume endise Maardu asunduse ja Maardu Keemiakombinaadi looga ning külastame Maardu põhjakarjääri ja Maardu metsaparki. Vaatame, mis on veel nähtav endisest tööstusalast ja tööstusmaastikust ning kuidas on alade taastamine ja metsastamine kujundanud Maardut populaarsema puhke- ja spordiala. Kahetunnise retke pikkuseks on 3 kilomeetrit. Kui soovijaid on, suundume Metsapargist ka Indikaatorkivi juurde.

Osalemine tasuta.

Maardu loodus- ja kultuuriloolise õpperajaga ning rajapunktide kohta saab täpsemat infot veebist: https://maarduloodus.ee

Loodusvaatluste maratoni avalik vaatlusala on sel aastal Muuga aedlinnas. Laupäeval, 10. juunil toimuvad Muugal Viljapuu puiestee rohealal loodusvaatluste maratoni raames kell 14.00 loodusvaatlusretk ning kell 17.00 looduses märkamise õppeprogrammid lastele. Kogunemine Viljapuu puiestee mänguväljaku juures. Täpsem päevakava ilmub juunikuu alguses lehel https://maarduloodus.ee ning sotsiaalmeedias.

Osalemine tasuta.

Kohtumiseni!

Täiendav info: maardu@elks.ee

Raul Savimaa

Eesti Looduskaitse Seltsi Maardu osakonna esimees