Eesti skaudid kogunevad Maardus

21. – 23. aprillil koguneb Maardusse üle 300 skaudi, et tähistada Eesti skautluse 111. aastapäeval jüripäeva. Laagri sisuprogramm kestab reede õhtust pühapäeva lõunani. Soovijaid näha antud pidulikku üritust ootame pühapäeval, 23. aprillil kell 11:30 paraadile Kellamäe parki, kus toimub autasustamistseremoonia.

Jüripäeva programmist lähemalt. Reede õhtul toimub tõrvikurongkäik ja kolmepäevase laagri pidulik avamine. Suure osa laupäevast veedavad skaudid põneval matkal Maardu ümbruses. Korraldajad lubavad, et osalejad saavad oma teadmisi, osavust ja julgust proovile panna erinevates kontrollpunktides. Pärastlõunal on kavas loomingulised töötoad, heateod ja galakontsert. Kui vanematel skautidel pärast päevategevust jätkub jaksu, saavad nad osa võtta adrenaliinirohkest öömängust. Pühapäeval toimub paraad ja matka võitjate väljakuulutamine ning samuti möödunud aasta tublide skautide autasustamine.

Püha Jüri auks toimuva laagri korraldaja on venekeelne malevkond „Siilid”, mis tegutseb skautluses 1996. aastast ja 2021. aastast tegutseb Maardu Põhikoolis kaks rühma. See on meeskonnale suurepärane võimalus end tõestada ja anda oma panus Eesti Skautide Ühingu tegemistesse.

Jüripäeva tähistamine on Eesti skaudiliikumise jaoks kõige olulisem sündmus. See on aeg, mil lõpeb talvehooaeg ja algab skaudielu looduses. Legend räägib, et 1907. aastal kuulutas skaudiliikumise organiseerija Baden-Powell Püha Jüri skautluse kaitsepühakuks. Pärast skaudiliikumise taastamist 1980. aastate lõpus on alates 1994. aastast peetud Püha Jüri auks võistlusi Tallinnas, Haapsalus, Pärnus, Tartus, Narvas, Viljandis ja paljudes teistes Eesti linnades.

Eesti Skautide Ühing on üle 1500 skaudiga Eesti suurim noorteorganisatsioon, mis kuulub Skautide Maailmaorganisatsiooni. Seal tegutseb umbes 30 miljonit skauti üle maailma.

Ürituse korraldamiseks andis peamise rahalise toetuse Haridusministeerium, samuti aitasid palju Maardu linnavalitsus, Maardu Kultuuri- ja Infokeskus, Maardu Kunstide Kool, SAR Pirita Merepääste, Tallinna Kiirabi, Tallinna Linnamäe Vene Lütseum ja Maardu Põhikool.

Skaudiliikumine annab noortele võimaluse end arendada, häid sõpru leida ning saadud kogemuste abil panustada meid ümbritsevasse maailma, muutes selle paremaks paigaks.

Svetlana Logussova

Skaudimaleva juht