Palju õnne sünnipäevaks, kallis Eesti!

Aeg lendab märkamatult, üksteise järel mööduvad päevad, kuud ja aastad. Näib, et alles üsna hiljuti tähistas meie riik oma 100. juubelit ja nüüd on käes juba järgmise juubeli aeg – mõne päeva pärast saab Eesti Vabariik 105-aastaseks.

Lehitsedes meie riigi ajaloo lehekülgi meenutame raskeid ja traagilisi Vabadussõja aastaid, meenutame meie riigi loomisega seotud saatuslikku sündmust 24. veebruaril 1918. aastal, mil Eesti Päästekomitee kuulutas Eesti iseseisvaks demokraatlikuks vabariigiks. Juba samal päeval heisati Pika Hermanni torni sinimustvalge lipp.

Eesti Vabariigi sünnipäev on meie riigi ajaloo kõige olulisem päev ja kahtlemata suure tähtsusega kõigi jaoks, kes on Eestis sündinud või valinud selle riigi oma elukohaks – olenemata rahvusest, passi värvist või usutunnistusest. Mõistes meid kõiki ühendanud riigi tähtsust, tunnustades selle seadusi ja demokraatlikke põhimõtteid, tunnustame oma südames ka riiki – koos selle keerulise ajaloo, unikaalse kultuuri ja tavadega ning loomulikult koos tulevikuga, mida me ühiselt ehitame. Olles nii erinevad, oleme siiski ühendatud ühtseks tervikuks ja meid kõiki seovad mõtted meie riigi helgest tulevikust.

Eesti Vabariigi aastapäeva eel kõlavad eriliselt sõnad, et Eesti on meie ühine kodu, mille eest me vastutame ja mis väärib austust, armastust ja hoolt. Riigi heaolu on suuresti seotud selle elanike kavatsuste, tegude ja ettevõtmistega. Riik – see oleme meie kõik. Igaühel meist on võimalus teha midagi olulist ja kasulikku, andes isikliku panuse selle edusse ja õitsengusse. Ja see oluline ja kasulik ei hõlma mitte ainult meie igapäevatööd, vaid ka tähelepanu teise inimese suhtes, inimlikku soojust ja lahkust, mis võivad sageli muuta maailma. Rõõm on tõdeda, et headuse potentsiaal peitub igaühes meist. Kasutades seda teiste inimeste hüvanguks, muudame samm-sammult oma ühiskonda, mis on aluseks väärika ja õiglase riigi ülesehitamisel.

Kallid Maardu elanikud!

Kutsun teid üles meeles pidama ja hoidma endas igavesi väärtusi, mis ei kaota oma tähtsust ka rasketel aegadel. Täna on rohkem kui kunagi varem oluline näidata lahkust, halastust ja austust üksteise vastu ning kasvatada tulevast põlvkonda lugupidavas suhtumises ja armastuses meie Eesti vastu.

Tänan südamest kõiki, kes töötavad meie linna heaks, täites kohusetundlikult neile usaldatud ülesandeid. Igaüks teist annab oma tööga jõukohase panuse Eesti Vabariigi arengusse, koos teie eduga muutub ka meie riik tugevamaks ja puhkeb õitsema.

Vaadake kui ilus ja ainulaadne on Eesti oma looduse, arhitektuuri ja traditsioonide poolest, kuid tema põhivaraks on inimesed. Jäägu meie riik kindlaks koduks igale oma elanikule, laiugu üle kodumaa rahulik sinine taevas ja paistku päike, tundku iga inimene meie riigis end õnneliku, vaba ja vajalikuna.

Õnnitlen teid südamest, kallid Maardu linna elanikud, Eesti Vabariigi 105. aastapäeva puhul! Soovin teile ja teie lähedastele rahu, headust ja õitsengut!

Eesti riigi sünnipäeva eel avati Maardu Vaba Aja Keskuses linnavalitsuse poolt korraldatud fotonäitus „24. veebruar – inimhinged vaba Eesti Vabariigi eest”. Näitus kajastab Vabadussõja ajalugu erinevate nurkade alt, rääkides saavutustest ja olulistest daatumitest iseseisvumise teekonnal, kuid veel rohkem kajastab ta sõja läbi elanud inimeste mälestusi. Tulge kogu perega, klassikaaslaste või sõpradega, et tutvuda vaba Eesti eest võidelnud inimeste mälestustega ja meenutada, millise hinnaga saavutas Eesti oma iseseisvuse.

Kutsun kõiki Maardu linna elanikke pidulikule lipuheiskamisele, mis toimub 24. veebruaril kell 7:32 hommikul Muuga lasteaia territooriumil ning Kallavere linnaosa elanikele – Maardu Vaba Aja Keskuse hoone lähedal. Õnnitleme koos päikesetõusuga Eesti Vabariiki tema 105. sünnipäeva puhul!

Häid pühi teile, kallid Maardu linna elanikud, palju õnne Eesti Vabariigi sünnipäeva puhul!

Lugupidamisega

Vladimir Arhipov

Maardu linnapea