Püüdke teistest rohkem hoolida

Kallid Maardu elanikud!

Novembri viimastel päevadel on üha selgemalt tunda kauaoodatud jõulupühade lähenemist: lasteaedade ja koolide akendele ilmuvad paberist välja lõigatud lumehelbed ja muinasjutulised päkapikud, kaupluste vaateaknad tuletavad meile meelde jõulukinke, mida me peame kiirustama oma lähedastele ostma ning jõulutulukesete ja valgusinstallatsioonide mitmevärviline sära kujundab linna ümber, muutes selle tõeliselt pidulikuks. 

Igal aastal täidab neljanädalane jõuluootuse periood, mida nimetatakse advendiks, südame erilise soojuse, rõõmu ja õnnega – võibolla just seetõttu peetakse jõule aasta armastatuimaks ja kõige oodatumaks pühaks. Küll aga peab teadma ja meeles pidama selle püha tõelist sõnumit – see on halastuse ilmutamine läbi heade tegude ja mõtete, ning igaüks meist peab püüdma rohkem teistele mõelda ja teistest hoolida.

Halastus kui üks voorustest tähendab armastust ja kaastunnet ligimese vastu ning ligimeseks on iga inimene, olenemata sellest, kas ta on teile tuttav või mitte, ehk siis keegi, kes on sattunud teie teele ja vajab osavõtlikkust ja lahket tähelepanu. Abi, mida teilt oodatakse ja mida saate osutada, võib olenevalt olukorrast olla väga erinev: ulatada abikäsi eakatele, et aidata neil üle tee minna või rasket kotti koju kanda; teha väike annetus – ka kõige väiksem summa aitab päästa kellegi tervist või elu; lahke, praktiline nõuanne, mida te raskel hetkel võite anda, muutub päästvaks, aidates kellegi rasket eluolukorda lahendada; uskuge, et teie hea sõna, mis annab lootust, võib kedagi julgustada ja teie siiras naeratus rõõmustab kedagi. Ärgem unustagem hoolivust kodumaa, selle looduse ja oma väiksemate vendade suhtes – hoolitsev suhtumine linna, kus me elame, aitab säilitada meie Maardu ilu, tema ainulaadset loodust ja ajalugu; hoolimist loomade vastu saab ilmutada varjupaikade abistamise kaudu, kuhu vabatahtlikud on alati oodatud. Teisisõnu, halastuse ilmutamiseks on palju võimalusi, peate lihtsalt ringi vaatama ja meeles pidama, et headus on meist igaühele omane. Paljud pakutud variandid võivad tunduda mõttetu pisiasjana, kuid just nendest pisiasjadest koosnebki meie elu.

Muidugi, me oleme kõik erinevad ja mitte kõik ei ole valmis võõraste suhtes omakasupüüdmata suuremeelsust üles näitama. Kuid siiski pole heateod Maardu linnas haruldased. Ja mitte ainult detsembris, mille me traditsiooniliselt heategude kuuks kuulutame. Tänu sellele, et meie linnas elavad osavõtlikud, hoolivad ja abivalmis inimesed, kes on valmis ulatama abikäe, kes suure entusiasmiga osalevad heategevusüritustel, loovad vabatahtlikke liikumisi, on annetajad ja ohverdavad oma aega ja raha ligimese või hädasolevate loomade aitamiseks – kasvab meie kogukonnas kodanikuvastutus, uus põlvkond sirgub õigete eeskujude najal ja maailm meie ümber muutub paremaks.

Kinkige kõhklemata lahkust ja laske parimatel omadustel, headel tegudel ja mõtetel oma elus alatiseks kinnistuda. Üks heategu viib teiseni ja ühel päeval saab sellest norm. Mõne aja pärast hakkate märkama, et iga heategu või heast südamest öeldud sõna tuleb teie juurde tagasi, sest kõik, mida te teiste inimeste ellu saadate, tuleb tagasi teie enda ellu. Lisaks võib ka kõige väiksem ja esmapilgul tühine heategu anda suurt rõõmu või koguni teha õnnelikuks vähemalt kahte inimest: selle, kes selle tegi, ja selle, kes selle vastu võttis. Heateo vastuvõtja omakorda näitab varem või hiljem üles oma omakasupüüdmatust, tehes teistele inimestele midagi head. Nii tekib headuse ahel, ammendamatute heategude ahel.

Tänan südamest kõiki, kes jagavad killukese oma südamest, näidates üles siirast osavõtlikkust teiste suhtes. Aitäh teile heade tegude ja algatuste eest!

Kallid Maardu elanikud!

Olgu jõulupühade ootus täidetud halastustegudega, mis toovad kaasa helget rõõmu ja naasevad teie juurde saatuse teenitud kingitustena.

Kutsun kõiki esimese advendiküünla süütamisele, mis traditsiooni kohaselt toimub esimesel advendipühapäeval, 27. novembril kell 13:00 Kellamäe pargis pidulikult kaunistatud kuuse juures. Pärast jõulurahu väljakuulutamist soovime üksteisele kõike head ja imelist jõuluootuse aega.

Head esimest adventi!

Lugupidamisega

Vladimir Arhipov

Maardu linnapea