Esimesest septembrist viienda oktoobrini

On käes kuldne sügis. Igal aastal 5. oktoobril tähistame õpetajate päeva. Kas olete mõelnud, et kõik need klasside ees seisvad tublid inimesed olid ka ise ükskord lapsed ning, et nendelgi oli kunagi see kõige-kõige esimene koolipäev? Maardu Gümnaasiumi 10.d klassi õpilased uurisid, kuidas algas meie õpetajate ja koolitöötajate tänaseks juba aastakümneid kestnud koolitee. Soovime kõigile asjaosalistele ilusaid hetki mälestuste seltsis ja veel palju kauneid esimesi septembreid tulevikus!

Meie kooli käsitööõpetaja esimene koolipäev toimus 1. septembril 1981. aastal Pärnu 3. Keskkoolis, see on praegune Pärnu Tammsaare Kool. Selle aasta esimene klass oli üsna suur – 33 last ja nende hulgas oli õpetajal ka kaks sõpra lasteaiast. Õpetaja ütleb, et talle väga meeldis esimene koolipäev ja tal on alles ka pildid sellest tähtsast päevast.

Maardu Gümnaasiumi tööõpetuse õpetaja jagas mälestusi oma 1. septembrist. Tema läks kooli 1. septembril 1967. aastal Tallinna 23. keskkooli. 1. klassis oli neil umbes 30 õpilast ja 2 nendest olid tema sõbrad. Tema klassijuhataja oli Elena Saveljeva.

Meie kirjanduse õpetaja läks 1. klassi 1975. aastal. Tema esimeses klassis oli 8 õpilast. Kuna ilm oli päikeseline, siis oli ta kergelt ja pidulikult riides. Tal oli seljas must ülikond ja valge pluus. Meie õpetaja mäletab isegi oma esimese klassijuhataja nime – Linda Varik.

Algklasside eesti keele õpetaja läks esimest korda kooli aastal 1981. Ilm oli päikesepaisteline ja soe. Õpetajal oli seljas kleit, valged sukkpüksid ja ilusad kingad. Tema esimeses klassis oli 37 õpilast ja esimese klassijuhataja nimi oli Tamara.

Maardu Gümnaasiumi töötaja jagas minuga mälestusi oma esimesest koolipäevast. Tema 1. september oli
naljakas. Tal olid valged patsid, ilus seelik ja särk. Tema klassis oli 32 õpilast ja vähemalt 10 neist teadis ta juba lasteaiast saati. Esimene koolipäev meeldis talle.

Maardu Gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja jagas mälestusi enda 1. septembrist. Ta läks esimest korda kooli 1971. aastal. Klassis oli 20 õpilast ja 2 nendest olid tema head sõbrad. Tema klassijuhataja oli Olga Volkova. Ta õppis Tallinna 23. koolis.

Minu eesti keele õpetaja esimene koolipäev toimus 1978. aastal 8-klassilises koolis, mis kannab praegu Hiiu Põhikooli nime. Õpetaja rääkis, et tahtis väga kooli minna, sest siis ei pidanud ta rohkem lasteaeda minema. Tuttavaid tal klassis ei olnud, kuid oli üks tüdruk, kelle ema tundis õpetaja ema, selle tüdrukuga pandi teda koos istuma. Huvitav oli ka see, et ta klassijuhataja oli ka tema isa esimene õpetaja ning mõnikord kutsus klassijuhataja teda hoopis isa nimega. Sel päeval oli ta küll rõõmus, kuid natuke ärevil, sest kõik oli uus ja tundmatu.

Mälestusi kogusid Adelija Solovjova, Sander Žitnikov, Laima Hamitova, Stefanie Laas, Jana Tkatšova, Viktoria Balahhonova ja Arseni Savinov.