Projekt „Maardu linna Kallavere linnaosa ja Loodepargi piirkonna sademeveelahendused“ 2024-2026

Septembris algab Maardus suuremahuline linnaveemajanduse renoveerimise projekt

AS Maardu Vesi on septembris alustamas Maardu linna Kallavere piirkonna sademeveetorustike, vee- ja kanalisatsioonirajatiste rekonstrueerimise ehitustöödega.

Projekti raames lahendatakse terviklikult sademevee kogumine ja ärajuhtimine Maardu Kallavere linnaosas. Rajatakse sademeveetorustik, mille abil luuakse uusi liitumispunkte ja lahendatakse reoveekanalisatsiooni sademeveest põhjustatud ülekoormust. Sademevee looduslähedaseks kogumiseks kasutatakse Loode pargi olemasolevaid kraave ja tiike. Selleks rajatakse kraavide ja tiikide võrgustik, mis on ühenduses olemasoleva sademevee torustikuga.

Kallavere veemajanduse projekti raames rekonstrueeritakse ja laiendatakse olemasolevaid ühisveevärgi, -kanalisatsiooni ja sademeveesüsteeme Kallavere linnaosas. Kallavere elamupiirkonnas on ca 17 km vanu sademeveetorustikke. Vanad sademevee torustikud on kohati amortiseerunud ja vajavad rekonstrueerimist. Sademevee süsteemide mittetöötamisel suubub sademe- ja pinnasevesi tihti lahkvoolsesse reoveekanalisatsiooni, mis muudab Kallaveres olemasoleva lahkvoolse süsteemi ebaefektiivseks. Seetõttu on Kallavere elamupiirkonna sademevee süsteemide korrastamine äärmiselt oluline, et seni tehtud investeeringud reoveekanalisatsiooni osas omaksid suuremat väärtust.

Kallavere sademeveesüsteemide rekonstrueerimise ja rajamise aluseks on Skepast & Puhkim OÜ poolt 2023. a koostatud tööprojekt. Nimetatud tööprojektiga on lahendatud ka Kallavere nelja tänava (Langu, Haigla, Ringi ja Orumetsa) täiemahuline rekonstrueerimine. Rekonstrueerimistööde lõppedes tasandatakse ja taastatakse kahjustatud tänavate teekate, tänavatele pannakse uus asfalt. Tänavate rekonstrueerimist ja taastamist rahastab eraldiseisvalt Maardu Linnavalitsus, panustades projekti kolme aasta jooksul 1,3  mln eurot (koos KM-ga).

Torud vanas linnaosas (Ringi tn ehk Kütte tänav kuni Keemikute tn gümnaasiumi suunas; Langu tn; Avar tn; Karjääri tn; Stardi tn; Haigla tn ja osaliselt Keemikute tn) vahetatakse välja tänapäevaste vastupidavate konstruktsioonide vastu, teed (kohati ka kvartalisisesed teed) taastatakse ning Ringi ja Haigla tänavatele luuakse uued parkimiskohad.

Projekti elluviimiseks sai Maardu Vesi AS toetust Keskkonnainvesteeringute Keskus SA-lt EL Ühtekuuluvusfondi meetmest „Kombineeritud sademeveesüsteemid“ 1,63 miljonit eurot. Kogu veemajandusprojekti elluviimise maksumus koos Maardu linna kaasfinantseeringuga on 7,22 miljonit eurot (koos KM-ga).

Kallavere veemajandusprojekti teostamiseks viidi läbi riigihange, mille tulemusena sõlmiti hankelepingud OÜ-ga RTS Infra Eesti kogusummas 7,03 miljonit eurot. Ehitustööde periood on september 2024 kuni november 2026.

Loodepargi sademeveekraavide projekteerimiseks ja rajamiseks viiakse läbi täiendavad hanked.

Projekti ehitustöödele teostab omanikujärelevalvet AS Infragate Eesti.