„Mu laulurõõm on lõputu“

Eesti Rahvakultuuri Keskus kuulutas 2022. aasta augustis välja piirkondliku kultuuritoetuste kolmanda taotlusvooru. Maardu linnakoori kollektiiv esitas oma taotluse ja juba sügisel sai rahastuse Maardu linnakoori laululaagri korraldamiseks ja kontserdi läbiviimiseks nelja koori osavõtul.

Üritused toimusid Maardus ja Rakveres. Projekti raames võtsid kooriliikmed osa meistriklassist, kuulasid loenguid, osalesid tuntud dirigentide läbiviidud proovides ning laulsid 80-ne lauljaga ühendkooris.

Projekti üheks oluliseks sündmuseks oli meistriklass Rahvusooper Estonia solistilt Olena Bražnikult. Laulja töötas Maardu linnakoori repertuaariga, valmistas koori esinemiseks ette, analüüsis partiisid hääle järgi ning töötas artikulatsiooni ja tekstiga.

Laululaagri raames pidas Maardu linnakoori peadirigent Jekaterina Hakk loengut teemal „Hääleaparaadi ehitus”. Meie osalejad said väärtuslikku teavet häälekurdude füsioloogia ja hääleaparaadi ehituse kohta. Ka selle kohta, kuidas laulja hääl sünnib, millised on heli tekkimise ja selle hääleks muutumise etapid.

Laululaagri kulminatsiooniks oli nelja koori kontsert „Mu laulurõõm on lõputu“, mis toimus Rakveres Püha Kolmainu kirikus. Kontserdil kõlas Eesti koorimuusika, lastelaulud kooriseades ja laulupidudel kõlanud klassikalised teosed. Kontserdil esinesid neli koori – Maardu linna naiskoor, tütarlaste- ja poistekoor ning Virumaa meeskoor – dirigentide Li Ipsbergi, Kaie Aia, Andrus Siimoni, Tõnis Sarapi, Elina Kaasiku, Martin Einmaa ja Jekaterina Hakki juhatusel. Kontserdi lõpuosas astus laval üles 80-liikmeline ühendkoor, millesse kuulusid kolme põlvkonna esindajad.

Nendel päevadel oli laulurõõm tõesti lõputu. Peale lõppkontserti valdasid meid kõiki tugevad emotsioonid, sest mõne päeva jooksul osalesime huvitavatel üritustel, omandasime väärtuslikke teadmisi, mis on vajalikud edasiseks laulmisega tegelemiseks, ning mis peamine – sellised projektid motiveerivad, inspireerivad ja liidavad kollektiivi tõeliselt. Meil on hea meel jätkata laulmist, arenemist ja uute plaanide tegemist.

Maardu linnakoori esinejad

Jekaterina Semenova

Maardu linnakoori koordinaator