Meie seast on lahkunud Maardu kunstnik Anatoli Umerenkov

Siiras kaastunne perekonnale, lähedastele ja kolleegidele silmapaistva inimese, andeka Maardu kunstniku Anatoli Umerenkovi lahkumise puhul.

Anatoli Umerenkovi teostel oli ainulaadne võime puudutada hinge, rõhutada igapäevaelu ilu ja anda edasi vaimset sügavust, mida suudavad väljendada vaid suured meistrid.

Kolleegidele ja sõpradele jääb ta igaveseks meelde kui lahke südame, puhta hinge ja tohutu andega mees; meistrina, kes toetas alati oma kolleege ja noori kunstnikke.

Selle erakordse kunstniku panus Eesti kunstimaailma, eriti aga vene kunstnike kogukonda, on hindamatu. Anatoli Umerenkov on oma loomingu ja talendi kaudu saanud oluliseks osaks meie kultuuripärandist, tema looming elab jätkuvalt südametes ja galeriides.

Anatoli Umerenkov kinkis oma eluajal suure osa oma töödest Vene Muuseumile. Vene Kultuuri Keskuses on tema töödest väike näitus.

Leidku tema hing rahu ja igavene mälestus temast jäägu tema lähedaste, kolleegide ja kõigi tema talendi austajate südamesse.

Anatoli Umerenkov (02.10.1936 – 04.09.2024) lõpetas Gorki-nimelise Kunstikooli Venemaal. Aastatel 1963–1993 töötas ta kunstniku-kujundajana Tallinna ettevõtetes. Esimene isikunäitus toimus 1971. aastal Tallinna Kunstnike majas. Alates 2000. aastast oli ta Venemaa Kunstnike Ühenduse Eestis (ORHE) liige ning regulaarne ORHE näitustel ja projektides osaleja.

Kunstniku 85. juubeli puhul ilmus 2021. aasta novembris Maardu Panoraami lehekülgedel artikkel Ainulaadsest kunstnikust ja ainulaadsest inimesest”. Artiklit kunstnikust, mis sisaldab ka kolleegide hinnanguid, saab lugeda Maardu Linnavalitsuse kodulehel olevast elektroonilisest arhiivist.