Maardu Linnakoor võttis osa laulu- ja tantsupeost

Maardu Linnakoori solistid Tartus

Jekaterina Semenova

Maardu Linnakoori koordinaator

1869. aastal toimus LõunaEestis Tartu linnas (sel ajal kandis linn nime Dorpat) esimene laulupidu, millest võttis osa 845 osalejat. Hiljem toimus Tartu linnas laulupidu veel kolmel korral: 1879., 1891. ja 1894. aastal. Ei rohkem ega vähem – 155 aastat on möödas esimese laulupeo toimumise päevast. 22. juunil 2024. aastal toimus Tartus laulu- ja tantsupidu, kus osalevate lauljate ja muusikute arv oli peaaegu 10 000 inimest, nende seas 2300 tantsijat! Kui sümboolne, et just sellel aastal sai Tartu linn Euroopa kultuuripealinnaks!

Tartus juunikuus toimunud suurejoonelisel laulupeol „Õnn ja rõõm“ osales ka Maardu Linnakoor, mida juhatas dirigent Jekaterina Hakk. Meie koor osales koos teiste ühendkooridega, kes sõitsid üle terve Eesti peole kokku.

Vaatamata palavale ilmale algasid ühendkooride proovid 22. juuni varasel hommikul. Juba kell 10 hommikul avati lauluväljakul müügikohad söögi, joogi, käsitöö jmt müümiseks. Paljud osalejad ostsid lisaks suveniirsärkidele ja -kaupadele ka peakatteid, et kaitsta end palava päikese eest. Eriti populaarsed olid nokamütsid logoga „Tartu laulupidu 2024”.

Täpselt kell 17.00 hakkas tuhandest pidulisest koosnev rongkäik liikuma Tartu kesklinnast lauluväljaku suunas. Nii Maardu Linnakoor kui teised laulupeol osalevad kollektiivid laulsid palasid oma repertuaarist ning publik tervitas rongkäigulisi valjude „Elagu!” hüüetega.

Lähenedes lauluväljakule, kus meid ootasid tuhanded vaatajad, tundsime uhkust võimaluse üle osaleda nii suurejoonelisel peol. Laulupeo juht tervitas meie kollektiivi ja Maardu linna ning publik aplodeeris valjult. Meie südamed olid täidetud rõõmu ja tõelise vaimustusega toimuva üle.

Oleme rõõmsad, et meile langes osaks õnn osaleda sellisel suurejoonelisel kodumaa kultuuriüritusel nagu seda on laulu- ja tantsupidu „Õnn ja rõõm”. Maardu linna kollektiivide osalemine riigi rahvuslikel pidudel mängib tähtsat rolli kultuuripärandi säilitamisel ja arendamisel.