Merkuuri mobiilne töötuba Maardu Gümnaasiumis

Maardu Gümnaasiumi õpilased tööhoos

Maardu Gümnaasium võitis Merkuuri mobiilse tehnoloogia õpitoa, mille korraldas Eesti Tööandjate Keskliit. Auhind sisaldas töötubade juhendamist kahe juhendajaga, materjale, töövahendeid ja mobiilse töökoja kasutust. Õpitoa maksumus kuni 30-le osalejale on 450 eurot. Auhinna näol on tegemist Merkuuri meeskonna poolt välja arendatud puidu, metalli- ja inseneeria valdkonna mobiilsete töökodade ja töötubadega, kus noortele tutvustatakse erinevaid töövõtteid, töövahendeid ning pakutakse võimalust panna ka ise käed külge, et valmistada erinevaid ja põnevaid tooteid​ ​ning​ ​nutikaid​ ​lahendusi.​ Merkuuri mobiilsete töötubade mõte on, et noored innustuksid teaduse, tehnoloogia ja inseneeria valdkondade võimalustest ​ja ​teeksid erinevaid ​tegevusi,​ ​mida​ ​nad​ ​ei​ ​ole​ ​kunagi​ ​varem​ ​proovinud ning õpiksid looma ägedaid tooteid ja teenuseid, millega maailma vallutada.

Maardu Gümnaasiumi õpilased said riiklikku õppekava järgiva tehnoloogiatunni raames ise järele proovida tipptehnoloogilisi seadmeid, mida kasutatakse ka Eesti juhtivates targa tööstuse ettevõtetes. Tutvuti 3D printimise, lasergraveerimise ja CNC freesimise võimalustega. Merkuuri tehnoloogia tunniks valisid Maardu Gümnaasiumi 6.a, 7.a ja 8.a klassi õpilased endale töötoa, kus valmistati LED lampe. Tegemist oli põneva ja tänapäevase tehnoloogiatunniga, mis andis meie õpilastele ühtlasi ka vastuse küsimusele, kus füüsika- ja matemaatikateadmisi päriselus vaja läheb. 

Õpitoad on üles ehitatud MATIK õppele, mis tähistab viiel valdkonnal tuginevat praktilise kallakuga õpet ehk matemaatika, teaduse, tehnoloogia, inseneeria ning kunstide edukat ühendamist. MATIK (matemaatika-tehnika-teadus-inseneeria-kunst) on eestikeelne vaste välismaailmas laialt levinud STEAM-akronüümile. STEAM ehk Science, Technology, Engineering, Art & Mathematics.

Meie kooli õpilased jäid töötoaga väga rahule. Maardu Gümnaasium tänab Merkuuri mobiilsete töötubade meeskonda suurepärase tehnoloogiatunni eest.

Matthias Vanamb

Maardu Gümnaasiumi arendusjuht