Kevadlaat Maardus

Koos soojade ilmade tulekuga saabus meie linna ka Kevadlaat. Meie linna traditsioonilisest üritusest on saanud üks oodatumaid kevadüritusi nii Maardu elanike kui ka linna külaliste jaoks.

Justkui ilusale kevadilmale vastukajaks olid meelelahutusprogrammi artistide etteasted sama päikeselised ja helged. Kontserttegevuses osalejad nägid palju vaeva, et kinkida külastajatele võimalikult positiivseid muljeid.

Kevadlaada traditsiooni järgides astusid esimesel päeval laval üles külalisesinejad ning teisel päeval lõid peomeeleolu Maardu loomingulised kollektiivid. Teise päeva programm oli pühendatud emadepäevale, mida tähistasime kõik koos 14. mail. Õnnitleme veelkord kõiki Maardu linna emasid selle toreda püha puhul!

Kahepäevane peoprogramm kinkis palju ilusaid hetki – tuhandete inimeste meeleolu peegeldus rõõmsates naeratustes, soovis tantsida ja võimalikult kaua kaunil peol aega veeta.

Kevadlaada avamise puhul pöördus Maardu linnapea Vladimir Arhipov linna elanike ja külaliste poole tervitussõnadega. Ta tänas kõiki laadakülalisi soovi eest traditsioonilisel kevadüritusel osaleda, rääkis Kevadlaada traditsiooni kestvusest ning soovis kõigile toredat päeva linnas, kus traditsioone armastatakse ja väärtustatakse: „Jätkame Maardus suuepäraste rahvapühade korraldamist, mille alla kahtlemata kuuluvad ka meie kuulsad laadad, sest peale tõsist tööd peaks alati olema võimalus heaks ja kvaliteetseks puhkuseks. Laadad on inimestele ja meie linnale olulised, seetõttu hoiame ja jätkame selle vaimustava traditsiooniga. Suurepärast ajaveetmist ja häid pühi, kallid!”

Nagu teada, on Maardus toimuv Kevadlaat kuulus oma laia kaubavaliku poolest, mistõttu selle populaarsus igaastaselt üha kasvab. Nii külastas kevadlaata kahe maipäeva jooksul mitu tuhat inimest. Nagu eelmistelgi aastatel toimus laat Kellamäe pargi avaral territooriumil. Sel aastal oli laadal umbes 400 müügikohta ning lettidel võis näha kaupu nii kohalikelt kui välismaalt tulnud müüjatelt, kes saabusid meile Lätist ja Leedust.

Soov kaupa näha ja osta oli nii suur, et kohati oli raske müügilettidest mööda pääseda ning nii mõnelgi mitmendat aastat järjest meie laadale tulnud kaupmehel tekkis leti taha pikk järjekord ostjatest, kes tahtsid soetada oma lemmiktooteid. Tööstus- ja kodukaubad, riided ja mänguasjad, istikud ja käsitöötooted, liha, kala, juurviljad, mesi ja maiustused – neid ja palju muid kaupu pakkusid müüjad suurel hulgal. Oma disainertoodetega tuli laadale tuntud Eesti kunstnik ja keraamik Kadri Kaerma. Soovijatele oma garderoobi värskendada esitleti uut rõivakollektsiooni Lätist. Pakuti ka taimi ja kaupu koduaia kaunistamiseks, mida suures osas müüdi läbi juba esimestel laadatundidel. Peipsi Kalamees oli lettidele paigutanud oma populaarsed tooted otse Peipsi järvelt. Suitsuliha ja -kala ahvatlev lõhn juhtis ostjad otse soovitud toote juurde.

Pärast ostlemist sai istuda mõnes tänavakohvikus, kohvikud paiknesid lava lähedal. Külastajatele pakuti maitsta rahvusköökide roogasid, kostitati mahlaste pirukatega või pakuti janukustutuseks isetehtud kalja. Nälga kustutasid laadakülalised maitsvate toitudega ja seejärel suundusid taas uudistama müügilettide valikut.

Loomulikult ei möödu ükski laat ilma idamaiste maiustuste, pannkookide, jäätise, vahvlite ja suhkruvatita, mis on laste lemmikmaiused. Lisaks hõrgutistele oli lastel lemmikuks ka meelelahutus. Lapsed lustisid batuutidel, sõitsid miniautode ja karussellidega ning mängisid veepallidega.

Kaks laadapäeva lausa lendasid mööda, jättes endast maha meeldivad mälestused. Need päevad olid täis vanade sõprade ja tuttavate juhuslikke kohtumisi, laste vallatut naeru, erinevaid kaupu, sütitavat muusikat, joovastavaid maiuspalade lõhnu – ühesõnaga kõike seda, mis loob kõigi armastatud peo atmosfääri, mis kannab meie linnas nime Kevadlaat.

Maardu Kevadlaat on traditsiooniline iga-aastane üritus, mida korraldab Maardu Kultuuri- ja Infokeskus koostöös Maardu Linnavalitsusega.