Hügieenivahendite ostmine soodustingimustel

Maardu Linnavalitsuse sotsiaalabi osakond

Maardu Linnavalitsuse sotsiaalabi osakond juhib Sotsiaalkindlustusameti poolt väljastatud abivahendite kaarti omavate vanaduspensionäride ja erivajadustega inimeste tähelepanu sellele, et apteegist saab soodustingimustel osta inkontinentsi abivahendeid (uriinipidamatuse korral), nahahooldusvahendeid ja muid abivahendeid.

Vahendite ostmiseks EI PEA ühendust võtma sotsiaalabi osakonnaga, vaid tuleb pöörduda otse apteeki.

Soodustusega hügieenitoodete hulka kuuluvad hügieenisidemed, mähkmed, aluslinad, niisked salvrätid ning naha kaitse- ja hooldusvahendid. Lisaks vanaduspensionäridele saavad neile toodetele soodustust ka teised, kel on vastav arstitõend.

Vähemalt 64-aastased vanaduspensionil olevad inimesed saavad hügieenitoodete soetamisel riigi toetust tervelt 40–90 protsenti. Ühes kuus on võimalik soetada, näiteks:

• ükskõik millise imavusega 120 vöö- või püksmähet (k.a sidemed);

• 30 aluslina;

• 2 pestavat aluslina;

• 1 paki niiskeid salvrätte;

• soodustusega tooteid uriiniga kokku puutunud naha puhastamiseks ja uriinipidamatusega inimese naha kaitseks.

Soodustusega hügieenitoodete ostmiseks ei ole vanaduspensionäril vaja mitte midagi muud kui isikut tõendavat dokumenti. Mitte vanaduspensionäridel on lisaks isikut tõendavale dokumendile vaja ka abivahendi tõendit. Tõendi väljastab perearst, üldarst, arst-resident, eriarst, õde, tegevusterapeut, füsioterapeut, ämmaemand või logopeed. Kui toodet läheb isiku eest apteeki ostma keegi teine, peab tal kaasas olema oma isikut tõendav dokument ning selle inimese isikukood, kellele toode ostetakse.

Hügieenitooted peavad olema inimesele lihtsasti kättesaadavad. Spetsiaalseid abivahendite müügile keskenduvaid poode on Eestis vaid üksikuid, Südameapteeke on üle Eesti 69 – suurtest linnadest kuni kogukonna apteekideni. Maardu Südameapteek on saanud paljudele kogukonna inimestele nende koduapteegiks ja tervise nõuandjaks. Seega on tähtis, et inimesed teaksid, et nad ei pea vajalikke hügieenitooteid kusagilt kaugelt otsima minema, vaid saavad neid soodustusega osta ka oma koduapteegist.

Apteekrid on alati abivalmid ja mõtlevad kaasa, kuidas oma külastaja muret parimal viisil lahendada. Kui inimene ise ei tea täpselt, millist toodet tal vaja on, annavad apteekrid hea meelega nõu ja aitavad õige toote leidmisega. Kui igas apteegis kogu tootevalikut kohal ei ole, saab apteeker sobivaima toote apteegi järgmiseks külastuseks valmis tellida.